IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция се отказа от повишаването на акциза върху горивата

Жълтите жилетки спечелиха частично битката срещу президента Еманюел Макрон

14:04 | 04.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В опит да спечели време и симпатии френският президент обядва с представители на френските пожарникари и полицаи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В опит да спечели време и симпатии френският президент обядва с представители на френските пожарникари и полицаи. Снимка: Ройтерс

Правителството на френския президент Еманюел Макрон променя курса си и се отказва от планирания данък за горивата, който изкара на улиците поне 300 000 души в продължение на три седмици в отчасти ожесточени сблъсъци, предава Bloomberg. 

Решението бе официално обявено от премиера Едуар Филип след срещата му със свои депутати.

„Никакви данъци не могат да застрашават нацията", каза Филип в обръщение по телевизията. Мерките, които той анонсира обаче, не включват допълнителното увеличение на минималната заплата, изисквана от протестиращите.

Това представлява рядко отстъпление от страна на Макрон, който досега се придържа към политиките си, пренебрегвайки влиянието им над рейтингите за популярността. Той постоянно защитаваше по-високите данъци върху бензина, заявявайки, че те са необходими, за да направят страната независима от изкопаемите горива и че те ще бъдат компенсирани от съкращения на данъци върху заплатите.

За възможния обрат стана ясно в сутрешните часове на вторника от интервюта на членове на управляващата партия, а самият Макрон е решил да замрази планираното увеличение на акциза късно в понеделник.

Отмяната на увеличаването на акциза бе едно от основните искания на лидерите на "жълтите жилетки“, заедно с по-висока минимална заплата и връщането на данък „богатство“ за печелещите повече, който бе отменен миналата година.

По време на протестите загинаха четирима души, а десетки бяха задържани. Двама демонстранти бяха осъдени междувременно по-рано във вторник на три месеца затвор, след като са били задържани по време на протест на "жълтите жилетки" в град Пюи ан Веле, при който е била подпалена сградата на местната префектура. Единият бе осъден на 12 месеца затвор, от които 9 условно, а другият на 6 месеца затвор, от които три условно.

Протестите на "жълтите жилетки" срещу повишаването на данъците върху горивата са най-голямото предизвикателство до момента пред правителството на президента Еманюел Макрон. С цел да намали напрежението преди идната събота Макрон свика в понеделник вечерта извънредно заседание на правителството, на което присъстваха премиерът Едуар Филип и няколко министри. След проведеното заседание от Елисейския дворец съобщиха, че по време на срещата президентът е обсъдил с премиера и министрите какъв отговор да бъде даден на протестите. На заседанието е било взето и решение за преговори с представители на "жълтите жилетки", които обаче са отказали среща с Едуар Филип от страх за сигурността си.  

Пазарите не са особено впечатлени от обрата: в Париж индексът CAC 40 бе надолу с 0,7 на сто към 13:45 часа, в съзвучие с останалите водещи европейски индекси.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още