Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Франция ще представи аерокосмическия си кризисен план за 10 млрд. евро

Пакетът ще бъде придружаван от изискване за гаранции от страна на компаниите за защита на работните места, като цели и защита от чуждестранни поглъщания

Франция ще представи аерокосмическия си кризисен план за 10 млрд. евро

Пилотската кабина на самолета Avanti Evo на компанията Piaggio Aero Industries SpA по време на откриването на Международното авиационно шоу в Париж. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Планът на Франция за кризисни ситуация по отношение на аерокосмическата индустрия, който се очаква да бъде разкрит тази седмица, може да достигне 10 млрд. евро стойност, като към него може да се прибави и специален инвестиционен фонд на стойност  1 млрд. евро, съобщава Euractiv, позовавайки се на френската медия Les Echos.

Планът, който е насочен към подпомагане на възстановяването на сектора от щетите, нанесени върху икономиката от разпространението на коронавируса, ще включва набор от мерки, включително държавни гаранции за заеми и подкрепа за научноизследователска и развойна дейност, посочва Les Echos. 

Още по темата

Френският министър на транспорта Жан-Батист Джебари заяви в неделя (7 юли), че Франция се стреми да изгради фонд за подкрепа на стойност 1 млрд. евро като част от кризисния пакет.

Според Джебари чрез този фонд страната ще се стреми да подпомогне малките и средни доставчици от индустрията, за тяхното по-бързо възстановяване.

Джебари не уточни какво точно ще покрива въпросният фонд и дали ще бъдат добавени и други фондове към програмата.

Според френските медии аерокосмическият пакет трябва да бъде разкрит във вторник (9 юли).

По думите на транспортния министър пакетът трябва да послужи като средство за защита на аерокосмическите компании от чуждестранни поглъщания, визирайки интересите на индустриалните играчи от Китай, които вече „подготвят оферти в момент, когато (френските дружества) изпитват затруднения“.

Подобно на спасителния план на Франция за автомобилната индустрия, Париж ще търси гаранции от компаниите за сигурността на работните места, споделя Джебари.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Шолц: Възстановяването на Германия от наводненията ще струва над 6 млрд. евро