IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция спасява соларната индустрия

Правителството удвои целта за годишното производство на соларна енергия и увеличи с 10% субсидиите за централите с европейски слънчеви панели

18:09 | 07.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Франция спасява соларната индустрия

Франция удвои целта за производството на енергия от слънце и обяви, че ще предложи по-голяма финансова подкрепа за соларните централи, които използват европейски панели, в опит да спаси боледуващия сектор, предаде Ройтерс.

През последните две години соларната индустрия в страната изгуби около 15 хил. работни места, след като предишното правителство се опита да предотврати спекулативните инвестиции, които заплашваха да надуят опасен балон.

Министърът на екологията и енергетиката на Франция Делфин Бато обяви мерки в подкрепа на производството на соларна енергия, които се очаква да стимулират инвестиции за над 2 млрд. евро.

Предвижда се производственият капацитет да бъде удвоен до 1 000 мегавата на година, което е равностойно на производството на електроенергия от малък ядрен реактор, коментира Бато.

Освен това държавните субсидии за производителите на слънчева енергия ще бъдат увеличени с 10%.

Жан-Луи Бал, който оглавява основната лобистка група производители на възобновяема енергия, коментира, че мерките ще позволят на сектора да оцелее в краткосрочен план, но не предлагат дългосрочна видимост за индустрията.

„Все пак това е първото положително съобщение от правителството от три години“, посочи още Бал.

Агенцията отбелязва, че в съседна Германия инсталираната мощност на централите за производство на вятърна и слънчева енергия е еквивалентна на 58-те ядрени реактора във Франция, но производството е силно променливо.

Миналия месец Китай обяви, че ще отпусне допълнително 1,1 млрд. долара субсидии за соларния сектор, което е двойно повече спрямо финансовата помощ за 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още