IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция събра смелост да се опълчи на Германия за „Северен поток“ 2

Решението на Париж да се противопостави на Берлин е и поредното доказателство за отслабването на връзките в европейското ядро

12:35 | 08.02.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В последния момент Франция се съгласи да подкрепи предложението на Европейския съюз за осуетяването на проекта за газопровод „Северен поток“ 2, отхвърляйки молба от германския канцлер Ангела Меркел, съобщава Bloomberg.

Париж възнамерява да подкрепи на гласуване в петък предложението на ЕС, което ще даде на блока повече правомощия върху строежа на тръбопровода между Русия и Германия, съобщи говорител на френското министерство на външните работи.

Към момента „Северен поток“ 2 е обект само на международни регулации, тъй като се строи между ЕС и страна извън блока.

„Работата с нашите партньори продължава, особено с Германия, за измененията, които могат да бъдат направени в този текст“, посочиха от министерството.

Европейските столици все още не могат да постигнат единодушие по отношение на законодателството, като някои от големите държави като Франция, Италия и Испания доскоро не бяха склонни да застанат срещу Берлин.

Макар все още да не е ясно дали решението на Франция ще повлияе на достатъчно други страни, то със сигурност ще разпали още повече противоречията около проекта. Досега строежът на газопровода беше оспорван основно от някои германски съседи и САЩ с довода, че по този начин ще се отслаби подкрепата за Украйна, лишавайки страната от транзитни такси, тъй като тя е част от традиционния маршрут за доставки на Русия.

Според американският президент Доналд Тръмп с този проект Германия става „заложник“ на Русия, като вместо това неговото предложение е Европа да купува повече американски газ.

Въпреки че руската „Газпром“ е собственик на проекта, половината от сумата за неговото осъществяване в размер на 9,5 млрд. евро се финансира от Royal Dutch Shell, германските Uniper и Wintershall, от френската Engie и австрийската OMV.

По-рано в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел повтори отново подкрепата си за газопровода в изказване от словашката столица Братислава.

„Ако искаме диверсификация, Германия ще построи нови терминали за втечнен гази, което означава, че по никакъв начин не искаме да сме зависими от Русия“, посочи Меркел. Тя обаче допълни, че „дори по време на Студената война Русия беше източник на газ и ще остане такава, без да трябва да се отказваме от нашата енергийна независимост“.

Европейските правителства трябва да решат в петък дали да придвижат напред проекта на енергийните закони. Според представители от Брюксел не е ясно как ще завърши вотът, но противопоставянето на Париж лишава Германия от нужната ѝ подкрепа, за да наложи вето на закона.

В четвъртък се появиха съобщения в медиите, че властите в Берлин за предприели офанзива за привличане на своя страна колебаещи се държави, сред които бе и Франция.

Решението на Париж да се противопостави на Берлин е и поредното доказателство за отслабването на връзките в европейското ядро само няколко месеца преди изборите за европейски парламент през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 16 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Най-вероятно франсетата са използвали възможността да изкрънкат нещо от Меркел, за което им се е опъвала до сега, щот интересът им да прецакат проекта е никакъв - там акционер е и Engie - бая дебела френска компания, която има ресурс и влияние да вгорчи още и без това нелекия живот на макарон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
А по темата - колко смелост е събрала Франция да прецака жизненоважен за Германия проект, върху който в значителна степен се гради и концепцията за зелено електричество в тази мегаикономика, ще видим... Щото ако Германия после реши да си го връща, жална й майна и на Франция, и на целия ЕС...Та... по-поуекинка със заглавията... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха... Остава и да се надаме, че руснаците нищо не са научили... :lol: Ама надеждата е като пръ днята - води до временно измамно облекчение, преди да се насе реш... :lol:Щот руснаците имат два съседни периода в историята си - един след друг - и могат да сравняват:Единият, когато 45 години с пушки караха половин Европа да им произвежда храна и един 10-годишен, когато решиха да си разменят пушките за храна и останаха и без пушки, и без храна... А сега имат пак много пушки и знаят, че за ядене не стават, но ако си много гладен, можеш поне да опиташ да си вземеш от някого с пушки ядене, еле па с много пушки... ;) И тогава става мноо кофти за тоя, дет има мноо ядене, ама нема пушки да си го пази, обаче като тъ пак с лоясал от много плюскане мозък, постоянно дразни оня, гладния, с многото пушки... ;) :lol:Да не стане пак некои да копат нивите си с руска пушка в за дника, заради кефа на некого да види как руснаците ше ядят пушки, или заради един газопровод, дет така и така си требва. Иначе немаше 50% от него да е на европейски компании...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 2
TomaNeverni
преди 5 години
Значи са по добте от нас, - тока, парното, водата,бензина ,лекарствата са им по евтини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 2
pinoccio
преди 5 години
Ключовата дума в статията е - "...повече правомощия върху строежа на тръбопровода между Русия и Германия". Това не е прекратяване на проекта, напротив. Просто франсетата не искат да стоят като кибици отстрани. Това не е отслабване на връзките в ядрото, а напротив - повече засилване. Ако някой остане да прави каквото си иска - както искат германците, това не е ядро. Точно тук анализът е лабав. Внушават ни някакви проблеми, ей така, да поддържат линията на перманентна тревожност у човека - все едно "Северен Поток 2" ще мине през двора му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 11
Valentin13
преди 5 години
Пока Кремль поднимает налоги, чтобы бороться с бедностью, более трети населения России продолжает жить в условиях, близких к странам третьего мира. Лишь 11,9% граждан РФ имеют ежемесячный доход выше 60 тысяч рублей, сообщил Росстат в итоговом докладе о социально-экономическом развитии за 2018 год. Более половины - 55,2% - живут на сумму, не превышающую 27 тысяч рублей в месяц.37% получают меньше 19 тысяч рублей, что эквивалентно сумме в 633 рубля, или 9,6 доллара в день.Каждый четвертый - 23,2% - имеет месячный доход ниже 15 тысяч рублей, или 7,6 доллара в день, а каждый восьмой (12%) находится за чертой официальной бедности, получая не больше 10 тысяч рублей в месяц.Около 10% населения находится в положении, близком к казарменному, когда все доходы уходят на еду и обязательные платежи, и даже покупка одежды становится проблемой для семейного бюджета, показал опрос, проведенный в декабре холдингом Ромир.Ой-ой-ой СП 2 уже не поможет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
"Руснаците имат пушки. Много пушки. Аз ще ги накарам да ядат само тях."Отворен. Преведи си това:Как сообщает Le Figaro, стороны предложили новую редакцию документа, которая не блокирует российский проект.Накануне Париж заявил о намерении поддержать пересмотр газовой директивы, который коснтся реализации Северного потока 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 18
data
преди 5 години
Руснаците имат пушки. Много пушки. Аз ще ги накарам да ядат само тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
многодобре
преди 5 години
...ще се гласува в петък. ... тогава да изчакаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 15
khao
преди 5 години
Решението на Париж да се противопостави на Берлин е и поредното доказателство за отслабването на връзките в европейското ядро----и по коя болна логика стигнахте баш до тоя извод ? по логиката на имбецила под мен ли ? ... толкова ли ниско паднахте в АНАЛизите си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още