IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция удължи граничния контрол заради риск от тероризъм до 30 април 2021 г.

Възобновяването на процеса за атентата срещу "Шарли ебдо" и препечатването на карикатурите на пророка Мохамед от този седмичник "налагат повишена бдителност"

11:11 | 07.10.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Франция удължи до 30 април 2021 г. контрола по националните си граници заради терористичната заплаха, която остава много висока. Това се казва в публикувано във вторник съобщение на френските власти до Съвета на ЕС, предава Франс прес.

В писмото с дата 2 октомври френските власти посочват, че възобновяването на процеса за атентата срещу "Шарли ебдо" през септември и препечатването на карикатурите на пророка Мохамед от този седмичник "налагат повишена бдителност", съобщава БТА.

"Международните остри реакции срещу повторното публикуване на карикатурите, продължаването на процеса за атентатите от януари 2015 г., предстоящото отбелязване на 5 години от атентатите от 13 ноември 2015 г. и провеждането на още няколко терористични процеса с интензивно медийно отразяване в следващите месеци допринасят за подхранването на терористичната заплаха срещу Франция", казва се в писмото.

Освен това мобилизирането на силите за сигурност в борбата с пандемията от новия коронавирус може да предизвика нови опити за атентати, посочват френските власти.

Франция възобнови контрола по националните си граници във вечерта на атентатите от 13 ноември 2015 г. Оттогава този граничен контрол е подновяван на всеки шест месеца с аргумента за продължаващата терористична заплаха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още