Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Франция залага на селскостопански дронове, които ще пръскат пестициди

Планът е част от мерките на Франция за ограничаване на фитосанитарните химикали, използвани в земеделието

Франция залага на селскостопански дронове, които ще пръскат пестициди

Снимка: Ройтерс

Франция експериментира с дронове като средство за пръскане на пестициди с идеята до 2021 г. да започне редовна практиката, тъй като това може да доведе до по-прецизно третиране на културите, както и до намаляване на употребата на фитосанитарни продукти, съобщава Euractiv Франция.

През последните години употребата на селскостопански дронове се увеличава, особено поради факта, че те могат да достигнат стръмни участъци и да разпръскват фитосанитарни препарати възможно най-близо до мястото, където продуктите са необходими.

Но могат ли тези безпилотни летателни апарати да революционизират сектора?

„С помощта на селскостопански дронове ние оптимизираме пръскането и по този начин можем да обърнем повече внимание на броя на използваните продукти“, обясни Мишел Монтеньо от Drone Volt, производител на дронове. 

Още по темата

След като последните данни за продажбите за 2018 г. показват тревожно увеличение на употребата на пестициди, с 21%, френският селскостопански сектор остава силно зависим от вложените ресурси, въпреки т.нар. план за намаляване на пестицидите Ecophyto, който се стреми да намали наполовина използването на тези химикали спрямо нивата от 2008 г.

С други думи, Франция е изправена пред безпрецедентно предизвикателство в опита да намали употребата на фитосанитарни продукти.

Въпреки че пръскането на химикали с дронове може да бъде част от процеса на въвеждане на новите технологии за намаляване на използването на продукти за растителна защита, тяхното развитие все още е в начален стадий.

Докато французите не решиха да започнат експеримента с пръскане чрез дронове през октомври 2019 г., практиката беше забранена, тъй като „въздушното пръскане“ се считаше за силно вредно за околната среда. До октомври 2021 г. обаче експериментът трябва да даде възможност да се определят ползите от използването на дронове за пръскане.

Но засега само ферми, които имат земеделски парцели „с наклон по-голям или равен на 30%“, могат да участват в експеримента. Освен това на тези дронове е разрешено да пръскат само органично сертифицирани продукти или да действат над парцели, които имат така наречения сертификат за „висока екологична стойност“.

Следователно тези селскостопански дронове позволяват на фермерите да имат достъп до труднодостъпни райони с традиционни селскостопански инструменти, както и да прецизират броя на използваните продукти, като се насочват към частите от земята, изискващи обработка.

„Използването на селскостопански дронове представлява определен интерес за парцели с висока добавена стойност, включително в лозарския сектор или когато има определени склонове като тези в Елзас“, обяснява Мишел Монтеньо.

Освен цената на дрона, която възлиза на около 30 000 евро, операцията по пръскане трябва да се извърши от опитен пилот. Метеорологичните условия също могат да повлияят на работата на дрона. Следователно използването на селскостопански дронове за пръскане на пестициди изисква мобилизиране на много ресурси.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
zelka007 до: mrynmryn
преди 1 година
ами то ги има автономните земеделски машини . въпрос на баланс на парите е всичко ... :))) ... както винаги ...

https://roboticsandautomationnews.com/2019/11/19/john-deere-showcases-autonomous-electric-tractor-and-other-new-tech/26774/

https://www.caseih.com/northamerica/en-us/Pages/campaigns/autonomous-concept-vehicle.aspx
2
 
1
 
3
mrynmryn до: zelka007
преди 1 година
Няма профилна снимка
Аз се чудя, защо още не са навлезли неща от сорта на автономни комбайни и от сорта. Няма какво да удариш, може да зададеш точни кординати, тъй като се знае откъде, до къде е земята, може да има 2ма, които да следят при проблем и евентуално да местят машините, между обектите или да ги прибират. Това са много спестени пари за заплати.
2
 
4
 
2
преди 1 година
роботизирането на земеделието е въпрос на време , а не дали ще се случи . и аз да пусна една пропаганда като дядя вова от youtube ...

https://www.youtube.com/watch?v=NO8PmqEI0cc
2
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
"операцията по пръскане трябва да се извърши от опитен пилот", ми то и със самолет, ако пръскаш, пак трябва пилот.

Още от Европа
Франс Тимерманс: Човечеството е част от природата