IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Французите не вярват, че институциите ще върнат индустрията обратно в Европа

Темата стана чувствителна в страната, след като големи компании затвориха заводите си във Франция

17:36 | 06.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Голяма част от французите нямат доверие, че европейските институции или френското правителство ще успеят да върнат индустрията в Европа, показва проучване на Harris по поръчка на Euros Agency Group и европейското издание Politico.

Според данните само 44% от французите са на мнение, че ЕС или френските власти ще успеят да върнат бизнеса обратно. Ниско е доверието и към работодателските организации (39%), както и към корпорациите (43%), че ще могат да се справят с това предизвикателство.

За връщането на индустрията в Европа, или т.нар. решоринг, се заговори на фона на пандемията от коронавируса. Заради строгите ограничения през миналата година се видя колко е зависима общността от вноса на стоки в някои жизнено важни сектори, като например фармацевтичната индустрия.

Темата е важна за 76% от французите, е видно от проучването. Голяма част от тях имат притеснения относно възможностите за връщането на бизнеса обратно в пределите на ЕС. Темата стана особено чувствителна в страната след закриването на големи предприятия, включително и на завод за гуми на Bridgestone край Кале преди няколко месеца.

Тези действия накараха политици и синдикати във Франция да разкритикуват стратегията за увеличаване на печалбите на международните компании, припомня Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още