Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Франс Тимерманс: Имаме сделка за климата

Европейските институции са се разбрали за намаляване на въглеродните емисии с поне 55% до 2030 година

Франс Тимерманс: Имаме сделка за климата

Снимка: Bloomberg LP

"Имаме сделка за климата", написа в своя профил в Twitter зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, който отговаря за въпросите по изменението на климата. Неговото изявление е факт, след като стана ясно, че преговорните екипи на институциите на ЕС са постигнали споразумение за нови правила по въпросите на климата.

 

Новината потвърдиха представители на Европейския парламент и на Европейския съвет, посочва DPA. Това отваря пътя целта за намаляване на емисиите от парникови газове с поне 55% до 2030 година да бъде записана в европейското законодателство.

Представителите на правителствата на 27-те страни-членки, на Европейския парламент и на Европейската комисия са постигнали споразумение след месеци на безплодни преговори, допълва БТА.

"Това е ключов момент за ЕС и силен сигнал към света: нашият ангажимент към климатично неутрален Европейски съюз ще направлява нашите политики през следващите 30 години. (Това са) и положителни новини преди Деня на Земята", написа още Франс Тимерманс в социалната мрежа.

"Това е добър ден за хората и за планетата", допълни той.

Още по темата

Новата цел е значителен скок в сравнение с настоящата цел за намаляване на емисиите с 40% спрямо нивата от 1990 година. Амбицията беше договорена на последната среща на лидерите на ЕС през 2020 година. Крайната цел е въглеродна неутралност на страните от общността през 2050 година.

Споразумението е постигнато от политическите представители на институциите, но трябва да бъде одобрено от правителствата и парламентите. Зелените в ЕП са изразявали резерви към споразумението, но няма да имат достатъчно гласове сами да блокират приемането на законодателството.

Освен намалението на емисиите европейските институции предлагат създаването на междинни цели за климата до 2040 година, както и създаване на консултативен борд, в който влизат 15 европейски учени. ЕК ще се ангажира със сектори, които имат желание да изготвят доброволни пътни карти за намаляване на емисиите и ще следи за тяхното изпълнение, посочват още от Съвета на ЕС в съобщение по повод постигнатото споразумение.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК одобри закупуването на 1,8 млрд. дози от ваксината на BioNTech/Pfizer