IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франс Тимерманс поема временно председателския пост на ЕК

Холандецът ще замени Жан-Клод Юнкер, който се подлага на операция, след която предстои двуседмично възстановяване

12:10 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и неговият първи заместник Франс Тимерманс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и неговият първи заместник Франс Тимерманс. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер ще се подложи на операция в понеделник (11 ноември), което означава, че неговата дясна ръка, холандецът Франс Тимерманс, ще заеме временно трона на изпълнителната власт в Европейския съюз (ЕС), съобщава Euractiv.

Тимерманс ще остане на поста за около две седмици, докато Юнкер се възстановява от операция на аортата в корема заради аневризма на кръвоносния съд. 

Според правилата на ЕК първият заместник-председател на ЕК Тимерманс е длъжен да поеме поста от Юнкер, когато вторият не е в състояние да изпълнява функциите, за които е назначен. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини ще поеме всички външни въпроси, които могат да възникнат.

Според процедурния правилник, приет при първото встъпване в длъжност на Юнкер, словашкият еврокомисар за Енергийния съюз Марош Шефчович ще поеме юздите на властта, ако Тимерманс също се окаже неспособен да ръководи ЕК.

Това положение може да се разглежда като своеобразен отговор на въпроса, който мнозина си задаваха през летните месеци - „Какво би могло да стане“, ако Тимерманс бе поел поста на Юнкер след европейските парламентарни избори през май, след които холандецът и неговият основен конкурент Манфред Вебер бяха изтласкани от светлината на прожекторите за сметка на бившия министър на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен.

След това, за да бъде постигнат компромис между страните от източната и западната част на ЕС, на Тимерманс му беше обещана отново същата позиция на заместник-председател заедно с Вестагер в следващата администрация на Комисията.

През октомври холандецът успя категорично да обеди представителите на Европейския парламент да одобрят неговата кандидатура за еврокомисар по климата - позиция, която е с особено критични аспекти на фона на проблемите около глобалното затопляне и изменението на климата.

Изслушването на Тимерманс в ЕП продължи близо три часа, засягайки всички аспекти, свързани с бъдещите му задължения по отношение на климата и Зелената сделка, като въпросите бяха задавани от представители от Комисията по околна среда на ЕП, като депутатите от комисиите по енергетика и транспорт също присъстваха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още