IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франс Тимерманс призова за европейска минимална заплата

Прекалено често работещите в Източна Европа получават значително по-ниско заплащане от тези в Западна Европа, смята кандидатът на социалистите за председател на ЕК

08:57 | 07.05.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтрес</em></p>

Снимка: Ройтрес

Кандидатът на социалистите за председателския пост на Европейската комисия Франс Тимемрамнс защити във Варшава идеята за въвеждането на минимална заплата във всички страни членки. Това, по думите му, може да се намали нарастващата поляризация между хората с по-високи доходи и тези без.

„Имаме нужда от минимална заплата в ЕС, равняваща се във всяка членка на 60 на сто от средната заплата за страната", каза холандският политик, цитиран от БТА. Тимерманс участва в дебат, организиран преди изборите на Европейския парламент от полските социалдемократи.

„Трябва да се сложи край на труда, заплащан по 3 евро на час", подчерта още кандидатът за поста на Жан-Клод Юнкер. Според него прекалено често работещите в Източна Европа получават значително по-ниско заплащане от колегите си в Западна Европа, а в същото време разходите за живот не са толкова различни.

В 22 страни от ЕС от общо 28 има официално обявена минимална заплата. Само че разликите са изключително големи от минимума от 460 лева (235 евро) бруто на месец през 2017 година в България до 1999 евро в Люксембург, което прави съотношение едно към девет.

Това съотношение обаче става едно към три, ако тези заплати се съотнесат към разходите за живот във всяка страна, отбелязва АФП.

Тимерманс призовава и за облагане с около 18 процента на големите компании в зависимост от печалбата им, генерирана в ЕС, както и за социална европейска политика, за да се намали разликата в жизненото равнище между богатите и не толкова богатите страни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Whitestar
преди 4 години
Ми, Боже, чета и не вярвам на очите си! Ми, помислете си какво означава минимална заплата, като у нас не получаваш права и закони? Хартийки, на кого са нужни, след като нама свобода и демокрация, няма дееспособност и пазарни принципи?! А и помислете -- има ли минимална заплата у нас? Ми, не, то има минимален осигурителен доход, а не заплата! Какво да говорим повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
ми ай праете я кат в Люксембург 1000? евра и готооо и жилищата у Люлин ше станат х 2 000 000 млн. ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
khao
преди 4 години
Подкрепям!!! Всичко дето е ще помогне към по бърза интеграция на ЕС и евентуална бъдеща федерация е добър ход! иначе не съм фен на мин раб. заплата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
Sakamano
преди 4 години
Като ще се въвежда европейска минимална заплата, справедливостта изисква да се установи и европейска максимална заплата - примерно 2х средната за страната. Интересно ми е защо нито един политик не лобира за такава? Може би защото нямат нищо против да харчат чужди пари, но е съвсем различно ако това ще удари и техните доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
bonboniera29
преди 4 години
Скапана работа!Пари за това ще се получат от заеми, които после никой не връща и се чака да се стопят от инфлацията...Ама тя пък се закучи, горката...Това означава, че Западна Европа ще завладее всички пазари! А източноевропейците ще станат безработни. тогава Брюксел ще им плаща обезщетенията....Много по-добре би било западноевропейските социалисти /за да запазят имидж и да отдадат дан на новосоциалистическите си похождения/ да поискат минимална пенсия, средноевропейска пенсия или нещо подобно. То разликите пак ще се плащат от Брюксел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още