IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Оланд притисна в ъгъла Лакшми Митал

Франция поиска от индиеца гаранции за запазване на работните места в металургичния комбинат във Флоранж, в противен случай ще последва национализация

09:35 | 28.11.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лакшми Митал. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лакшми Митал. Снимка: Ройтерс

Френският президент Франсоа Оланд е поискал от стоманения магнат Лакшми Митал гаранции за дългосрочното бъдеще на работниците от металургичния комбинат във Флоранж, съобщи FT.

На среща, която се състоя късно снощи, Оланд е предупредил Митал, че ако не предостави исканите гаранции за запазването на работните места, заводът най-вероятно ще бъде национализиран.

Разговорът между индийския бизнесмен и френския президент последва след безпрецедентния спор между Франция и контролираната от Митал ArcelorMittal заради спряното предприятие.

Затварянето на доменните пещи на завода предизвика яростна атака срещу металургичния гигант от страна на министъра на промишлеността на Франция Арно Монтбур, който обвини Митал в лъжа и намекна, че индиецът вече не е желан във Франция.

В изявление пред медиите след срещата Лакшми Митал потвърди, че президентът на страната Франсоа Оланд е втвърдил позициите си и решимостта да гарантира заетостта в предприятието, включително и чрез национализация, ако се наложи.

Представител на френското правителство, пожелал анонимност, е коментирал пред изданието, че в момента “топката е в ръцете на ArcelorMittal” и от компанията зависи какво ще е бъдещето на завода във Флоранж.

Концернът даде срок на френското правителство до 1 декември да бъде намерен купувач на двете затворени доменни пещи в комбината. Преговорите между Париж и индийците ще продължат дотогава.

Франция настоява ArcelorMittal да се ангажира с реконструкцията на съоръженията или да се откаже от целия завод във Флоранж. Ако се случи второто, предприятието ще бъде временно национализирано до намирането на частен купувач.

Според френското правителство две компании вече са проявили интерес към завода. Спекулира се, че една от компаниите, които искат комбината, е руската Severstal.

Конфронтацията между Франция и ArcelorMittal възроди опасенията за враждебността на правителството на страната към бизнеса, въпреки че и предшественикът на Оланд – Никола Саркози, също имаше сблъсък с индийския магнат.

Чувствителността на Париж се обяснява с високата безработица в страната. Според най-новите данни броят на безработните французи през октомври е нараснал с още над 45 хил. души и е достигнал над 3,1 млн. души, като се очаква ситуацията на пазара на труда да продължи да се влошава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
TGV
преди 11 години
Ако национализират предприятието, ще видят инвестиции във Франция през крив макарон. Няма да има нормален инвеститор, който да се набута и най -вече от Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Той ако е направил схемата с която ограбиха Кремиковци, направо ще му направят услуга като национализират предприятието и поемат заплатите на работниците и кредитите към банките.Май всичко е за пред електората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
4ubaka
преди 11 години
ето така се прави,а нашите дупедавци позволихаликвидацията на крем-а от банда *** включая иедин от миталитЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още