Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Fraport очаква значително повече пътници през лятото

По-малкото пасажери не генерираха толкова висока загуба за концерна, колкото се опасяваше

Fraport очаква значително повече пътници през лятото

Снимка: Bloomberg LP

Според оператора на летището във Франкфурт Fraport въздушният трафик вече е преживял най-тежката криза от коронакризата. През първото тримесечие няма забележимо възстановяване на броя на пътниците, заяви шефът на Fraport Щефан Шулте във вторник. „Но предполагаме, че вече сме преминали най-ниската точка“, каза той, цитиран от Handelsblatt.

Още по темата

Кампаниите за ваксинация срещу Covid-19 набират скорост. Има обширни опции за тестване, а желанието за пътуване е непрекъснато. „В тази връзка предполагаме, че ще видим значително увеличение на броя на пътниците през лятото - първоначално за европейския трафик, но след това и за междуконтиненталните маршрути“.

Малкият брой пътници обаче не завлече Fraport на толкова сериозна загуба, колкото се опасяваше концернът през първото тримесечие. През първите три месеца продажбите на групата, която е листната на Mdax, отново се сринаха. С ниво от 77,5 милиона евро загубата на групата е повече от два пъти по-висока в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Приходите са намалели с 42 процента до 385 милиона евро.

Сумата включва малко под 58 милиона евро, получени от Fraport след споразумението с германската полиция за услуги за авиационна сигурност, предоставени през миналата година. Сумата, както и икономията на разходите помогнаха на Fraport да постигне оперативна печалба от 40 милиона евро след оперативна загуба от 69 милиона евро година по-рано. Целта за съкращаване на около 4000 работни места във Франкфурт вече е почти постигната. Много анализатори бяха очаквали значително по-висока загуба.

През първото тримесечие Fraport отчете само около 2,5 милиона пътници във Франкфурт, което е спад с 78 на сто на годишна база. И при международните летища, с изключение на Сиан в Китай, броят на пътниците остава доста назад. За Франкфурт Fraport продължава да очаква между 20 млн. до 25 милиона пътници за годината като цяло. Като цяло за 2021 г. ще има загуба, но тя трябва да е много по-малка, отколкото през пандемичната 2020 г.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европа удължава подкрепата за компаниите и увеличава дълговото бреме