IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската Amundi договори закупуването на Pioneer за 3,55 млрд. евро

Компанията ще финансира сделката с емитиране на дълг и акции

11:29 | 12.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френската компания Amundi ще купи бизнеса за управление на активи Pioneer от италианската банка UniCredit за 3,55 млрд. евро, финансирайки сделката с емитиране на дълг и акции, съобщава Ройтерс.

Сделката е една от няколкото продажби, които новопосоченият главен изпълнителен директор на UniCredit Жан-Пиер Мустие се опитва да осъществи, за да увеличи капиталовите нива на италианския кредитор, да намали размера му и да го направи по-лесен за управление.

За компанията за управление на активи Amundi, чийто мажоритарен собственик е френската банка Credit Agricole, придобиването на Pioneer ще заздрави лидерската му позиция на пазара в Европа, ще доведе до свиване на разходите и ще засили печалбата му.

Pioneer Investments ще подсили продуктовата експертиза на Amundi, ще разшири каналите и мрежите за разпространение и ще генерира значителни синергии“, казва председателят на Amundi Ксавие Муска в изявление.

Това потвърждава позицията на Amundi като очевиден европейски лидер в управлението на активи от гледна точка на размера и рентабилността“, добавя той.

След сделката Amundi ще управлява активи за 1,276 млрд. евро, което ще я направи осмата по големина компания за управление на активи в света, казва Amundi.

Според UniCredit продажбата на Pioneer ще засили съотношението на базовия капитал от първи ред с около 78 базисни пункта. Италианският кредитор ще получи и извънредно плащане на дивидент в размер на 315 млн. евро преди приключването на сделката, което се очаква да се случи през втората половина на 2017 г.

UniCredit каза още, че ще отчете нетна капиталова печалба от 2,2 млрд. евро от продажбата на Pioneer.

Amundi обяви, че ще финансира придобиването на Pioneer с увеличение на капитала от 1,4 млрд. евро и с първостепенен и подчинен дълг за 600 хил. евро, като емитирането на правата ще бъде през първата половина на 2017 г.

Credit Agricole ще гарантира емитирането, като банката добави, че се очаква сделката с Pioneer да увеличи печалбата ѝ на акция с над 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още