Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Френският премиер е решен да реформира пенсионната система въпреки стачките

Профсъюзите призоваха масовите протести да продължат и през следващата седмица

Френският премиер е решен да реформира пенсионната система въпреки стачките

Френският премиер Едуар Филип. Снимка: Ройтерс

Френският премиер Едуар Филип заяви, че стачките в цялата страна на служители в държавния сектор няма да отслабят решимостта му да реформира пенсионната система. Той обаче обеща, че служителите ще бъдат предпазени от рязък преход към новия режим, предава Ройтерс.

Филип заяви, че не търси конфронтация с профсъюзите, които днес призоваха масовите протести и стачки срещу плановете за рационализиране на една от най-щедрите пенсионни системи в развития свят да продължат следващата седмица.

Правителството иска да замени сложната система, състояща се от над 40 отделни пенсионни планове, всеки от които с различни придобивки, с единна точкова система, при която за всяко платено евро всички пенсионери да имат равни права.

„Гражданите знаят, че изключително разнообразната природа на сегашните 42 пенсионни плана не може да продължи. Те знаят, че ще трябва да работим по-дълго“, каза Филип в телевизионно обръщение.

Днес движението на градския транспорт в страната беше нарушено за втори пореден ден, а държавната железопътна компания SNFC съобщи, че разписанието на влаковете няма да бъде засегнато през уикенда и в понеделник. Училищата и болниците също работеха с по-малко служители.

Още по темата

Ден по-рано полицията използва сълзотворен газ в части на Париж и Нант срещу протестиращи, които прибегнаха до насилие.

Профсъюзите са решени да опазят защитата на служителите срещу президента Еманюел Макрон, който дойде на власт през 2017 г. с обещание да отвори силно регулираната икономика на Франция.

Изходът ще зависи от това кой ще се поддаде пръв – профсъюзите, които рискуват да загубят подкрепата на обществото, ако стачките продължат твърде дълго, или президентът, чийто 2,5-годишен мандат беше разтърсен от вълни на обществено недоволство.

Болезнени реформи

Изглежда, че Макрон не е склонен просто да повиши пенсионната възраст на 62 години. Друга алтернатива е да ограничи социалните придобивки на хората, които са спрели да работят, преди да навършат 64 години, и да стимулира тези, които се пенсионират по-късно.

Пространство за отстъпки може да има в темпа на промените.

В петък Филип остави отворена възможността за включване на „благоприятна“ клауза за служителите на SNCF и компанията за обществен транспорт в Париж RATP, някои от които се ползват със специални придобивки, включително пенсиониране на 52 години, с десет години по-рано от средностатистическите служители.

„На всички служители на RATP и SNCF казвам, че няма да бъде разумно или справедливо да променим правилата на играта, след като тя вече е започнала“, каза Филип.

Правителството приложи сходен подход миналата година, когато промени съществуващите от десетилетия условия на работа за служителите в SNFC, като запази гаранциите за работа до края на живота на заварените служители, но прекрати тази придобивка за новонаетите.

Засега обществото е разделено относително по равно в отношението си към предлаганите промени, показват допитвания.

„Всички сме в една и съща ситуация. С точкова пенсионна система ние също ще загубим, точно като тях“, казва Мишлин Роси, която подкрепя каузата на стачкуващите.

„Нуждаем се от реформа на пенсиите. Ще бъде болезнено за всички. Но ако искаме да имаме пенсия в бъдеще, това трябва да се случи“, смята друг французин, пожелал да остане анонимен.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
khao до: Императорът
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
и на 100 да е дигнат белите пак нема да бачкат.. работя с френска компания , но във френския им офис са само индийци, китайци и източно европейци... само шефа е бел французин !... ма ти от къде да знаеш как е на запад като си беден плъв :)))
0
 
4
 
2
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Не на 70, ами на 80 години трябва да ги пенсионират. Ще ми работят по 7 часа дневно, мързелите.
7
 
20
 
1
преди 9 месеца
Не си играйте на дребно - направете пенсионната възраст направо 70 - белите французи трябва да работят докато умрат, за да хранят новите французи от талибано-нигърски произход !!!

Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса