Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Френският премиер направи отстъпка за пенсионната реформа

Едуар Филип е готов да оттегли плановете за повишаване на пенсионната възраст за получаване на пълна пенсия при определени условия

Френският премиер направи отстъпка за пенсионната реформа

Френският премиер Едуар Филип. Снимка: EPA/БГНЕС

Френският премиер Едуар Филип предложи голяма отстъпка на синдикатите, протестиращи срещу реформирането на пенсионната система от правителството му. Ходът цели да сложи край на стачките, които продължават пета седмица, предава Ройтерс.

Филип съобщи в писмо до профсъюзи и работодатели, че е готов да оттегли плановете за повишаване на възрастта за пенсиониране за получаване на пълна пенсия с две години до 64-годишна възраст, ако бъдат изпълнени някои условия.

„Компромисът, който предлагам…, ми изглежда най-добрият начин за мирно реформиране на пенсионната ни система“, отбелязва Филип в копие на писмото, получено от Ройтерс.

Той направи отстъпката, след като разговорите между представители на правителството и на профсъюзите за преодоляване на безизходицата се провалиха в петък.

Най-големият профсъюз във Франция CFDT, който е склонен да приеме ограничена реформа, изрази задоволство от хода, като заяви в комюнике, че той показва „волята на правителството за постигане на компромис“.

Но твърдолинейният профсъюз CGT, който иска пълна отмяна на реформата, отхвърли предложението и призова служителите да се включат в поредица от протести, планирани за следващата седмица.

Още по темата
Отстъпката на правителството се случва, след като десетки хиляди демонстранти участваха в поход в Източен Париж срещу реформата, която цели да замени многобройните пенсионни схеми за конкретни сектори с единна точкова система.

Протестът прерасна в насилие, като полицията използва сълзотворен газ, а групи от протестиращи разбиваха прозорци и подпалваха кофи за боклук и билбордове.

Безизходицата между правителството и профсъюзите е най-голямото предизвикателство за желанието на президента Еманюел Макрон да реформира втората по големина икономика в еврозоната.

Правителството на Филип се надяваше да създаде стимули, които да накарат хората да работят по-дълго, като увеличи възрастта за получаване на пълна пенсия на 64 г. и същевременно запази законовата възраст за пенсиониране на 62 години.

Правителството твърди, че пенсионната реформа, която ще бъде най-голямата от Втората световна война насам, ще направи системата по-справедлива, като в същото време я постави върху по-здрава финансова основа.

Франция, която има една от най-ниските възрасти за пенсиониране сред индустриализираните страни, в момента харчи 14% от брутния си вътрешен продукт за пенсии.

Филип цели да представи законопроекта за пенсионна реформа на 24 януари, така че той да бъде обсъден в парламента в средата на февруари с цел да бъде гласуван преди лятната ваканция.

Той отбелязва в писмото, че очаква профсъюзите и работодателите да се договорят как да се осигури дългосрочното финансиране на пенсионната система през април. Ако те не постигнат споразумение, правителството ще приеме укази, които да гарантират, че пенсионната система ще остане на зелена територия до 2027 г., допълва премиерът.

CGT заяви, че това е просто тактика за налагане на по-висока възраст за пенсиониране, тъй като профсъюзите и работодателите едва ли ще постигнат споразумение.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Путин: Руските ваксини са надеждни като автомат "Калашников"