IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският Сенат одобри засилени ограничения за неваксинираните

Германският канцлер Олаф Шолц устоя на критиките в парламента заради планираната задължителна ваксинация

09:08 | 13.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/Mohammed Badra</em></p>

Снимка: EPA/Mohammed Badra

Френският Сенат одобри засилени ограничения за неваксинираните с цел да възпре петата вълна на Covid-19 в страната, предаде DPA, цитирана от БТА.

Сенаторите одобриха късно снощи новите правила, които означават, че скоро неваксинираните няма да могат да посещават ресторанти и културни центрове, нито да се качват на влакове и самолети, пътуващи на големи разстояния. Досега те можеха да правят това, ако имат отрицателен тест.

Сенатът реши също, че по-строгите правила ще се прилагат само, докато във френските болници има над 10 000 пациенти с коронавирус. В момента броят им е около 24 000.

В бъдеще възстановилите се от Covid-19 ще могат да получат коронавирусен паспорт, позволяващ им безпрепятствен достъп до обекти и събития. Освен това изискванията за доказателства за ваксинация ще се прилагат само към навършилите 18 години.

Пътуването на големи разстояния също ще бъде достъпно с негативен тест при изключителни обстоятелства. Освен това тези, които имат насрочена дата за ваксинация, ще могат да получат временен достъп с тест.

Сенатът отхвърли предложението за по-строги правила, изискващи от ресторантите да проверяват идентификацията на посетителите, като заяви, че подобни проверки са от компетентността само на полицията.

Вчера във Франция бяха регистрирани близо 362 000 нови случая. Седмичното темпо на заразяване достигна 2811 на 100 000 души.

Напрежение в германския Бундестаг

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц за първи път бе активно атакуван по време на заседание на Бундестага, предаде DPA. Депутатите от опозицията настояваха да даде повече подробности как и кога коалиционното му правителство възнамерява да въведе предизвикващата полемики задължителна ваксинация.

Шолц пое поста канцлер в началото на декември начело на трипартийна коалиция, съставена от неговата Германска социалдемократическа партия (ГСДП), "Зелените" и либералната Свободна демократическа партия (СвДП).

Консерваторите, които сега са в опозиция след повече от десетилетие на власт, се възползваха от парламентарния контрол, за да обвинят правителството, че отказва да очертае ясен път за въвеждането на задължителната ваксинация.

Торстен Фрай от Християндемократическия съюз (ХДС) попита защо по време на една от "най-големите кризи" в историята на страната правителството на Шолц не внася собствен законопроект. Шолц смята да внесе закона за свободно гласуване в парламента, а не с решение на кабинета, последвано от гласуване по партийна линия. Според опозицията този подход е признак за липса на лидерство.

Канцлерът заяви, че е важно по този въпрос всеки законодател сам да определи своята позиция. "Във всеки случай аз смятам, че (задължителната ваксинация) е необходима и активно ще се застъпвам за нея", каза той. Според него тя трябва да важи за всички пълнолетни.

Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
бониците и бялата мафия ше оправат статистиката със смъртността ... починалите няма как да свидетелстват как са ги уморили .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Всички са в по-добра позиция и учените открили Омикрон ви го казаха преди месец и половина. Излезна в английския печат, но нали не е удобно вие заключвайте хората в концлагер. Какво като има преносители? Няма натоварване на болниците и у нас, но Кирчо бил много загрижен...за кого? 2 години смешки слушаме ама вече взе да става тъжно. Хората умират от друго. Сега и плановите операции спряхте защото смъртността от грипа е прекалено ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още