Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Френските корпорации искат Макрон да отложи спорната пенсионна реформа

При последния си опит за промяна френският президент имаше за цел да опрости заплетената пенсионна структура във Франция

Френските корпорации искат Макрон да отложи спорната пенсионна реформа

Снимка: Bloomberg LP

Франция отчаяно се нуждае от пенсионна реформа, но не точно сега. Това е посланието към президента Еманюел Макрон от множество бизнес лидери в страната дни преди той да обяви дали ще опита да направи промяната преди изборите през 2022 г., предава Bloomberg.

„Вече има голямо безпокойство и несигурност. Би било рисковано да се прибавят още. Ако зависеше от мен, не бих го направил“, коментира Стефан Ришар, главен изпълнителен директор на телекома Orange, в рамките на конференция в Екс-ан-Прованс.

Първият опит на Макрон да поправи системата и да изпълни обещанието си от предизборната кампания през 2017 г. предизвика месеци на ожесточени демонстрации преди да бъде отложен заради пандемията. Сега, когато икономиката се възстановява, много бизнес лидери се притесняват, че отново може да се стигне до сътресения.

43-годишният френски лидер се готви да обяви приоритетите си за остатъка от мандата си и трябва да се срещне с лидери в трудовата област, за да обсъдят пенсиите във вторник. Въпросът е дали ще рискува да повиши възрастта за пенсиониране или ще предложи други, по-широки промени на пенсионната система.

„Пенсионната реформа трябва да бъде очертана сега и да бъде задейст вана едва след изборите през 2022 г.“, коментира главният изпълнителен директор на Air Liquide Беноа Потие, който също присъства на конференцията в Екс-ан-Прованс.

Други двама ръководители на компании от основния френски индекс CAC-40 са съгласни и добавят, че президентът не разполага с политически капитал, за да направи големи промени, така че мерките със сигурност ще бъдат разводнени. Ръководителят на лобистката група Medef Жофроа Ру дьо Безию също изрази съгласие с отлагане на реформата.

Но държавни ръководители като финансовия министър Брюно льо Мер и министъра на труда Елизабет Борн говорят за необходимостта от промяна.

Още по темата
„Пенсионната реформа е необходима във Франция. Самият президент заяви, че трябва да подкрепим възстановяването на икономиката и да създадем максимален брой работни места, така че ще трябва да изберем точния момент“, отбеляза Борн.

Макрон, който се очаква да се бори за преизбиране през 2022 г., се натъква на спънки през последните седмици, включително слабо представяне на местните избори и спиране от Конституционния съд на планираната от него реформа на помощите при безработица.

Дебат има и в рамките на правителството му дали той трябва да се придържа към дневния си ред с реформи, благодарение на който беше избран, или да не гневи избирателите толкова малко време преди изборите.

„Разглеждат се всякакви варианти. Трябва да видим как да осъществим реформата“, каза Борн.

При последния си опит за реформа Макрон опита да опрости заплетената пенсионна структура, която има отделни системи за 42 различни професии.

Това все още е необходимо, тъй като различните правила са „несправедливи“ и запазват тромавия трудов пазар в момент, когато хората все повече се нуждаят от промяна на кариерата, твърди Борн.

Освен това французите трябва да работят повече, за да ребалансират пенсионната система, допълва тя.

Не всички бизнес лидери обаче призовават за предпазливост. Главният изпълнителен директор на Axa Тома Бюберл поиска президентът да не отлага реформата.

Изчакването още една година „означава 10 млр. евро допълнителен бюджет“, казва той.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новият германски лидер поема отношенията с Русия в най-ниската им точка от години