Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Frontex засега не намира доказателства за нарушения срещу мигранти

Работна група на агенцията анализира няколко инцидента, по които има подозрения за изтласкване на мигранти

Frontex засега не намира доказателства за нарушения срещу мигранти

Снимка: Frontex

Агенцията за гранична и брегова охрана на ЕС Frontex на този етап не открива доказателства за нарушения на нейни служители срещу мигранти, пишат от институцията след извънредна среща на управителния си борд.

Преди седмица стана ясно, че агенцията е разследвана за корупция и незаконни практики, като например отблъскване на мигранти, което е забранено по силата на международното право.

Бордът обаче посочва, че заключението е направено на базата на анализи на няколко инцидента - 8 от общо 13. Нужни са допълнителни разяснения, за да бъде финализиран докладът на работната група по казуса.

Още по темата

Според съобщението работната група не е получила навреме информация за три от разследваните случая и призовава директорът на Frontex да даде достъп до данните за тях.

От Борда са направили и някои препоръки за подобряване на работата на Агенцията. Сред тях например е за по-детайлни описания на отговорностите на служителите при изпълнение на техните задължения, както и изискване за минимални изисквания за квалификация на експертите в ситуационните центрове.

В препоръките е още и за изготвяне на система за контрол на механизма за отчет на дейностите, както и изготвяне на прозрачни правила и процедури за последващи действия при сериозни инциденти. Не всеки инцидент може да бъде определен като нарушаващ правилата на ЕС, допълват още от Борда.

Очакванията са директорът на Frontex да отчете до 19 февруари напредъка във връзка с направените препоръки. Следващата среща на борда е насрочена за 26 февруари, когато ще бъде разгледан и финалният доклад на институцията по обвиненията за нарушения.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Лондон пак разгневи ЕС с едностранен ход за Северна Ирландия