Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

FT: Британските авиолинии може да изгубят европейските си маршрути след Brexit

EasyJet и някои други британски превозвачи вече са започнали да създават европейски подразделения, за да сведат до минимум потенциалните сътресения

FT: Британските авиолинии може да изгубят европейските си маршрути след Brexit

Снимка: Архив Ройтерс

Преговарящите на Европейския съюз по Brexit заемат твърда позиция по отношение на авиацията, което драматично ще ограничи оперативните права на британските авиолинии, освен ако Великобритания не спазва законите на съюза, съобщава Financial Times, позовавайки се на изтекли документи.

27-те оставащи страни членки в ЕС са започнали да се подготвят за преговори за бъдещите отношения с Великобритания, очертавайки модели за сътрудничество в авиацията, рибарството и научните изследвания, които стриктно следват прецеденти в съществуващите споразумения със страни извън ЕС.

Конкретно в сферата на авиацията Европейската комисия оставя малко пространство за творчество или „поръчково“ споразумение, което Великобритания се надява да договори, сочи презентация за страните членки на ЕС, изтекла до FT.

Ако Великобритания напусне единния пазар, се казва в документа, британските авиолинии автоматично ще загубят съществуващите си маршрути в „напълно либерализирания“ авиационен пазар на Европа и вече няма да имат право ЕС да признае части или сертификати за летателна годност.

Още по темата

Ще има и ограничения върху собствеността, което ще принуди групи като Ryanair и International Airlines Group да изкупят британските акционери, за да гарантират, че са на 50% притежавани и контролирани от европейски компании, за да продължат оперативните си маршрути в ЕС.

„Червените линии за Великобритания означават излизане от единния пазар“, се казва в презентацията. „Всички права, задължения и ползи спират да съществуват. Без права за трафик – край на достъпа до пазара; правила върху собствеността и контрола – влизат в сила ограничения за трети страни; край на взаимното признаване на сертификати; край на участието в Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA)”.

Ако сценарий с липса на сделка за Brexit бъде приложен строго, подобен подход ще доведе до приземяването на много британски самолети – нещо, което британските министри отхвърлят, определяйки го като психоза. Документът отбелязва, че няма резервни варианти за авиацията на Световната търговска организация и пояснява, че „старите двустранни споразумения между страните членки и Великобритания няма да бъдат възстановени“.

Според транспортния министър на Великобритания Крис Грейлинг обаче страната вероятно ще остане член на EASA “в края на преговорите“ и ще поддържа подобни маршрути.

„Наистина ли някой си мисли, че испанското правителство, което ще отчете срив на хотелските резервации през 2019 г., ще се намеси, за да спре полетите на самолетите? Разбира се, че няма“, казва Грейлинг за ВВС.

EasyJet и някои други британски превозвачи вече са започнали да създават европейски подразделения в опит да сведат до минимум потенциалните сътресения след Brexit.

Големите европейски компании, например Lufthansa и Air France, виждат възможност да използват разговорите за Brexit, за да притиснат нискобюджетните авиокомпании като EasyJet и Ryanair. Според дипломати Франция и Германия са заели твърди позиции по отношение на изискванията за достъпа на Великобритания до авиационния пазар в предварителните обсъждания.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС спира преференциалното третиране на една пета от износа на Камбоджа