IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Георгиева може да замени Могерини като външен министър на ЕК

Вестагер, Ликанен, Меркел и Георгиева са сред най-добрите предложения за „дрийм тийм“ на ЕС, смята медията

15:18 | 28.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще станат ли Кристалина Георгиева и Ангела Меркел част от европейския дрийм тийм?&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Ще станат ли Кристалина Георгиева и Ангела Меркел част от европейския дрийм тийм? Снимка: Ройтерс, архив

Социалист, консерватор или либерал? Мъж или жена? От северните държави, или от Източна Европа? Паричен ястреб или гълъб? Постигането на баланс за най-добрите позиции в ЕС изглежда е почти невъзможна задача за лидерите на блока, дори и без вечното залагане на покер. Сега те могат да лепнат на Маргрете Вестагер, един от претендентите за председателството на Европейската комисия, етикета на човек, който „мрази“ Америка, коментира Financial Times.

ЕС се нуждае от нови президент за ЕК, Европейския съвет и Европейската централна банка, Европейския парламент и трябва да назначи нов ръководител на външната си политика. В неделя лидерите на блока ще се върнат в Брюксел за поредната среща до късно през нощта, за да опитат да намерят компромис.

Затруднението на ЕС при назначаването на хора на висши постове е пореден знак за неговата дисфункционалност след едно десетилетие на кризи. То говори за ерозията на доверието между столиците, която направи постигането на компромиси по-трудно.  Въпреки че тези назначения са от решаващо значение, Европа трябва да се съсредоточи върху по-големи проблеми: да прокара път през търговските войни на Доналд Тръмп, да укрепи еврозоната, да защити върховенството на закона и да посрещне амбициозните си цели за въглеродни емисии.

Съгласно договорите си ЕС трябва да зачита „географското и демографското разнообразие“ със своите назначения в комисията, съветите и външната политика. Това обаче не бива да означава отхвърляне на най-квалифицираните и талантливи кандидати на базата на това, че „не поставят отметка в дясното поле“ (не изпълняват по-горе споменатите условия, б. ред.). Най-високопоставените служители на ЕС трябва да представляват европейците, а не тесни национални или партийни политически интереси. Ефективността на дейността им ще направи повече за легитимността на проекта ЕС, отколкото надписите на кориците на паспорта им.

В този дух Financial Times избира своя дрийм тийм за тези позиции, за да покаже какво може да липсва в Европа.

Маргрете Вестагер би станала отличен шеф на комисията. Като ръководител на правоприлагащия орган на Европа тя държеше сметка на американските технологични компании, но също така се изправи и пред Париж и Берлин, за да защити интересите на европейските потребители. Датчанката се характеризира с почтеност, смелост, усет и модерна стратегическа визия. Тя ще направи Европа регулаторна суперсила, но не и протекционистка. И никога не би се притеснила от Тръмп.

Финландецът Ерки Ликинен може да не разполага с паричното въображение и техническото схващане на французина Беноа Кьоре. Но вероятно ще бъде по-добър президент на ЕЦБ, вероятно най-важната позиция от всички. Той стоеше категорично до Марио Драги по отношение на неконвенционалната парична политика. Той има политически опит и лидерски умения, за да „продаде“ политиката на ЕЦБ на скептично настроените северноевропейци.

Германката Ангела Меркел многократно изключваше възможността да заеме поста на председател на Европейския съвет. Тя трябва да бъде убедена в това, пише FT. Германският канцлер просто събира в себе си уважението на своите колеги и е глобална фигура. Тя е защитник на международния ред, основан на правилата, който ЕС трябва да поправи и защити. Тя има търпение и издръжливост. Тя запази напредъка на ЕС в едни размирни времена. Тя остава популярна и у дома. Някой трябва да убеди германците, че именно те ще загубят най-много, ако еврото или ЕС се провалят.

И накрая, като една от най-изявените европейски лица Кристалина Георгиева, българският президент на Световната банка, би станала опитен ръководител на външната политика.

Твърде скандинавски привкус, без французи, без южняци. Лесно е да не приемете тези предложения. Но има и други висши длъжности, които трябва да бъдат запълнени. А Европа се нуждае от своята мечта, заключава медията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още