Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

FTSE 100 се справи най-добре сред водещите европейски индекси

Германският Dax се ускори в края на сесията и така ограничи отчасти седмичната загуба

FTSE 100 се справи най-добре сред водещите европейски индекси

Логото на Лондонската фондова борса (LSE) пред информацията за цените на акциите на FTSE 100 в атриума на офисите на London Stock Exchange Group Plc в Лондон, Великобритания.  Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

След цялостен доста бавен растеж в петък германският водещ индекс Dax генерира нов малък ръст в края на търговската сесия.

В крайна сметка водещият бенчмарк отчете ръст от 0,35 процента до 13 298,96 пункта. По този начин седмичният минус беше ограничен до 0,3 процента. MDax се повиши в петък с 0,79% до 29 517,75 пункта. Надеждите за предстоящ правителствен пакет за помощ срещу причинената от пандемията криза в САЩ също дадоха тласък на европейския фондов пазар, след като данните за пазара на труда за ноември бяха много слаби. Заетостта в САЩ извън селското стопанство се оказа доста под очакванията.

Общоевропейският борсов индекс EuroStoxx все пак успя да постигне положителен баланс за седмицата. Водещият индекс на еврозоната в крайна сметка приключи петъка с ръст от 0,63 на сто до 3539,27 пункта. За тази седмица увеличението е от 0,3 на сто. Между другото и силното евро допринася за ръста.

И отново на национално ниво - френският Cac 40 премина финалната линия в петък на 5609,15 пункта, увеличение от 0,62 процента. Британският FTSE 100 се справи отново добре, независимо от продължаващата несигурност около сделката за Brexit. Водещият лондонски индекс се повиши с 0,92 процента до 6550,23 пункта и достигна най-високото си ниво от началото на март, когато катастрофата на коронакризата все още продължаваше. Все още има известен наваксващ потенциал: EuroStoxx и парижкият Cac 40 в момента са на най-високото си ниво от края на февруари. 

По този начин инвеститорите на европейските фондови пазари и на американските фондови борси не показаха, че са се стреснали от по-слабите от очакваните данни за пазара на труда в САЩ. На Wall Street най-важните индекси дори поставиха нови рекорди.

Темпът на създаване на работни места изненадващо се забавя значително след вълните на съкращения от кризата. През ноември компании извън селското стопанство са създали само 245 000 работни места, съобщи правителството в петък. Анализаторите очакваха средно 440 000 нови работни места.

Инвеститорите обаче не смятат това за лош знак. По-скоро те разчитат на допълнителни икономически стимули в САЩ. „За Федералния резерв на САЩ данните за пазара на труда са сигнал за тревога“, коментира икономистът Томас Гицел от VP Bank. „Възходът спира. Следователно председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл ще трябва да направи още една крачка напред. Това вероятно ще се случи още през тази година“.

Ситуацията на фондовия пазар е необичайна: Dax е в хибернация от 10 ноември. Обхватът на търговия е около 440 пункта - 13 445 пункта нагоре и 13 005 пункта надолу. Това е изключително ниско ниво на консолидация на високо ниво. През предходните девет дни водещият германски индекс се е повишил с около 16 процента.

Еуфорията във връзка с ваксините изчезна, поне за кратко. Причината е статия  на Wall Street Journal, според която Pfizer е намалил наполовина целта си за производство на ваксината поради проблеми с качеството на доставените суровини.

Акциите на Biontech загубиха 2,9% от стойността си на германския фондов пазар и излязоха от търговията на ниво от 96,79 евро. Рекордът, достигнат тази седмица, бе 108,90 евро. Акциите на американската фармацевтична компания, листнати и в Германия, поевтиняха с 1,5%. Pfizer казва, че сега е решил проблема с веригата на доставки.

Във връзка със случващото се с Biontech акциите на производителя на ваксини в Тюбинген Curevac първоначално поевтиняха, но затвориха на положителна територия. Новината обаче потисна книжата на Moderna надолу, след като в четвъртък книжата поскъпнаха  на американския пазар с повече от десет процента. Но в петък вече са с четири процента на червено. В момента оценяваната на около 127 евро акция все още е далеч от рекордно високите 150 евро.

Един от най-горещите и следователно най-рисковите акции, свързани с ваксините, е на Va-Q-Tec. Компанията от Вюрцбург произвежда контейнери за транспортиране на ваксини. Тъй като милиардите дози ваксини трябва да бъдат охладени по време на транспортиране и съхранение, вложителите следят изкъсо концерна.

Цената на акциите ѝ се удвои миналия месец и е с над три пъти над нивото си от началото на годината. Настоящата стойност е 41,30 евро, минус 1,7 процента в сравнение с предходния ден. „Ние сме в процес на финализиране на първия ни договор с производител на ваксини за Covid и вече започнахме да увеличаваме производството за клиентите", каза изпълнителният директор Йоахим Кун пред Bloomberg.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Как ще изглежда Германия след ерата „Меркел“?