IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Паси: Още липсва дебат за националните ни интереси по глобални политики

Германия зададе визията за Европа, португалското европредседателство ще работи за изпълнението ѝ, посочи президентът на ПанЕвропа България

17:08 | 20.01.21 г. 1
Г. Паси: Още липсва дебат за националните ни интереси по глобални политики

Тя обърна внимание на факта, че трябва да си даваме сметка, че влязохме в година, в която ще има много национални избори в няколко страни на Европейския съюз. Паси потвърди, че подготовката за приемането на националните планове от 27-те страни на ЕС още през март ще зависи много от икономическата и медицинската криза.

„Ако в рамките на европредседателството си Германия се опита да зададе визията за Европа, Португалия ще се опита да предложи много повече по изпълнението на вече взетите политически решения“, коментира тя.

По думите ѝ очакванията към германското европредседателство до голяма степен са оправдани. Гергана Паси посочи, че две по-големи теми, които Германия не успя да придвижи, са по отношение на миграцията и конференцията за бъдещето на Европа.

“Много различно е, когато лидерът на Европа поема председателството... Изводът е, че значение има не само държавата, която председателства, но и авторитетът на лидера, който стои начело на тази държава”, смята тя.

Гергана Паси смята, че Германия е оставила теми за следващите председателства.

“Европа е в ключова фаза на разгръщане на стратегията си за ваксиниране на населението. Цялата икономическа възстановителна програма ще трябва да придобие конкретни законодателни и политически решения”, коментира още експертът.

Според нея Португалия ще се опита да придаде едно по-човешко измерение на целия възстановителен период.
Паси се спря и на отношенията между Европейския съюз и САЩ малко преди смяната на властта в Белия дом. Тя отбеляза, че влиянието на "тръмпизма" е голямо и то няма да отшуми скоро.

Какви са финансовите измерения и равносметката от германското председателство? Колко бързо ще се постига консенсус между страните от ЕС по въпроси за миграцията? Кои са ключовите теми за ЕС през 2021 г.? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 3 години
Тая вместо да плещи общи приказки - да каже какво ще направи за България по тая тема (че гледам тя отговаря от българска страна)https://***.investor.bg/socialni-mreji/454/a/google-s-nova-iniciativa-v-cie-za-2-mln-evro-320249/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още