IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г20 не намери отговор на "Америка на първо място"

В комюникето след срещата на финансовите министри не присъстват призиви срещу протекционизма, както и мерките за опазване на околната среда

17:43 | 18.03.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Финансовите министри от Г20, клубът на най-силноразвитите държави в света, не успяха да успокоят растящите страхове за свободната търговия. Комюникето след срещата им в германския курорт Баден Баден наруши дългогодишната традиция и в него не присъства текст за борба с протекционизма в търговските отношения.

Преди началото на срещата на финансовите министри, централни банкери и представители на международните финансови институции беше анонсирано, че ще бъде търсен отговор на слогана на Доналд Тръмп "Америка на първо място", който му спечели президентските избори.

По силата на това обещание САЩ излязоха от споразумението за свободна търговия в Тихоокеанския регион (НАФТА), а сега атакуват износа на Китай и Германия, коментира AFP.

По време на срещата в Баден Баден партньорите на САЩ се опитаха да убедят финансовия министър Стивън Мнучин да се придържа към дългогодишната политика на организацията да се бори с търговския протекционизъм. Това беше първата среща на Мнучин с неговите колеги и на нея пробив не беше постигнат.

"Ще се стремим да намалим прекомерните дисбаланси в световен мащаб, да насърчаваме по-голяма всеобхватност и справедливост и намаляване на неравенството в стремежа ни към икономически растеж", записаха от Г20 в своето комюнике след срещата, посочва Financial Times.

По време на срещата в Китай през миналата година аналогичният документ призоваваше за "отпор на всички форми на протекционизъм".

Япония беше един от малкото поддръжници на политиката на САЩ в тази среща в Баден-Баден, допълва още FT. Германия, която е ротационен председател на Г20 и съответно - домакин на срещата на финансовите министри, пък отбеляза, че липсата на изявление в подкрепа на свободната търговия е лош сигнал.

Президентът на Германската централна банка Йенс Вайдман коментира, че резултатът от срещата не е добър, пише Ройтерс. Германия има търговски излишък от 65 млрд. долара при търговията си със САЩ.

Преди дни Стивън Мнучин заяви категорично, че САЩ не търсят търговски войни с никого, но някои търговски отношения трябва да бъдат преразгледани, за да бъдат защитени правата на работниците в САЩ.

Подобно мнение изказа и американския президент Доналд Тръмп по време на своята среща с германския канцлер Ангела Меркел. Преди ден той каза, че не вярва в търговския изолационализъм, но търговията трябва да бъде поставена на честна основа.

От комюникето на Г20 липсват още и климатичните промени, които бяха включени в документа от миналата година. Срещу включването им се противопоставиха и САЩ, и Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
ДХДО
преди 7 години
Интересен детайл в целия този пейзаж, остава обстоятелството, че институции като частните и държавни бaнkи, чрез кредитния инструментариум, на практика изцяло са взели контрола върху икономиката (т.е. контрола върху физиологичните системи на обществото, без които живота е невъзможен), като същевременно самото конституиране на тези институти, е такова, че позволява изплъзване от обществено-институционален контрол.T.е.там са съсредоточени лостове за въздействие и тотална парализа на цели държави и общества, лостове, които са на разположение за употреба по тяхно независимо и не-подлежащо на санкция отвън усмотрение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
ДХДО
преди 7 години
... и има един малък проблем изплащането на старите кредити не може да стане друго яче, освен с нов , по-голям кредит (става въпрос не за това, че даден икономически субект не може да върне , отделно разглеждан заем, а за икономиката като цяло). Икономиката(в този модел, по който е организирана) не създава пари, но спира да функционира, ако няма пари готови да купят нейния продукт, т.е. добре дошли в епохата на кредитно-задвижваната икономика. Да, икономиката не се движи от пазарни сили, а от емитирания и инжектиран в системата кредит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
ДХДО
преди 7 години
И тука се заплита гордевия възел : за да функционира икономиката, все повече и повече стоки и услуги трябва да бъдат потребявани (поради растящата по експонента производителност), а все по-малко пари, които могат да се върнат обратно в системата, под формата на потребление, са изработени (поради явления като технологичната безработица и острата конкуренция на трудовия пзар). Плацебото, което беше изобретено преди 30-тина години се нарича потребителски кредит недостигащите пари за това ниво на потребление, което ще е адекватно на покачената производителност, се раздават като кредит. Това ново потребление (създадено от потребителския кредит) е аргумент за ново кредитиране на бизнеса , защото се е появило ново търсене, набъбналата икономика генерира повече приходи за държавата, която също може да получи допълнителен кредит срещу нарасналите си постъпления и ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
ДХДО
преди 7 години
. Предвид факта, че наследствени богаташи, които могат да живеят и потребяват от вече натрупани състояния или чрез дохода от собствени активи (рента), са пренебрежим дял от човечеството, то огромната част от потреблението, нужно на икономиката за да функционира, следва да бъде генерирано от трудовия доход на останалите 99,999999999 .... % от популацията. При резкия технологичен скок и произтичащото от това автоматизиране и роботизиране на всеки сектор от икономиката, при падане на бариерите пред трудовата миграция, безработицата набъбва , а заплатите са под натиск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
ДХДО
преди 7 години
Проблема с дълга (вкл. и японския) е системен. Икономическия модел в който към настоящия момент е интегриран , на практика целия свят, е т.н. отворена пазарна икономика. На теория този модел предвижда материалните блага, стоки и услуги да се създават с цел участие в сложна система на обмяна и разпределение на тези блага, която е прието да се нарича пазар и функционира чрез универсален носител на стойност (или универсален еквивалент) , а именно пари. Огромното разнообразие от материални и нематериални продукти на трудово-производствената дейност, които човек ползва при поддържането на един удовлетворяващ (от гледна точка на съвременните разбирания) стандарт на живот, прави невъзможно самозадоволяването на отделния човек с тези стоки и услуги, което означава, че той трябва да ги добие на пазара, чрез покупка (размяна на пари срещу стока).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Интересен пример в това отношение са японците. Те продават много и същевременно имат голям дълг. Особенното при тях е че този дълг се държи основно от вътрешни, японски инвеститори. По някакъв начин са се разбрали и поддържат много ниски лихви и така вървят нещата, но до кога? Дали и американците не са се запътили към този модел ? Няма как да знам.Но във всеки случай Тръмп и храта зад него са прави в едно - американците губят малко по малко производствените си умения. Далече са от това да станат втори или трети, но на там са се запътили. Все пак те развиват високите технологии и в това отношение са лидери. От САЩ идват иновациите. Докато е така все ще намират начини да се справят, а другите ще им се налага да се съобразяват. И тази декларация с липсващи и променени текстове е някакво доказателство за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
ДХДО
преди 7 години
Ако САЩ искат да продават повече и да купуват по малко стоки-предмети,...И тогава тези, които са им продавали "предмети " няма да имат достъп до долари и ще тебе да предлагат търговия на суровини(като петрол, да речрм) да се извършва и в други валути, различни от усд ... и отида , та се невиде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Сега в САЩ говорят за балансирана "честна" търговия, НО на стоки - предмети най-общо казано. Всички забравят че САЩ изнася още една стока и то в големи количества - държавния си дълг. Има купувачи, които са заработили доларите си чрез някакви продажби и после рециклират тези долари в стоката "дълг на САЩ". Ако САЩ искат да продават повече и да купуват по малко стоки-предмети, то неизбежно ще трябва да намалят количеството на продаваната стока - дълг.Двете неща не могат да съжителстват едновременно. Поне така ми изглеждат на мен нещата. Може и да бъркам, но така си мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
точно тези външно търговски проблеми, както и самото избиране на тръм, възхода на популистите са директни последствия от грандиозната политическо-банкерска измама наречена "too big to fail, and too big to jail", САЩ 2007.политическият, а и вече социален възел продължава да се затяга. скоро ще запалят европейска държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още