IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гари Каспаров: Шрьодер трябва да бъде съден за съучастие

Бившият световен шампион по шахмат обвинява Запада, че твърде дълго е насърчавал Путин и го е правил силен

17:51 | 28.02.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

От години бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров предупреждава от изгнанието си за руския президент Владимир Путин в лекции, интервюта и книги. "Доста трагично е да си бил прав", казва той в интервю за Handelsblatt.

Каспаров почти не прави паузи, когато говори, защото има какво да каже. Според него бившият канцлер Герхард Шрьодер трябва да бъде третиран „като съучастник на военнопрестъпници“, ако не се оттегли от постовете си в руски компании или ако все още приема мандата в надзорния съвет на руската група "Газпром". Каспаров обвинява Запада, че твърде дълго е насърчавал Путин и го е правил силен.

„Възможно е да се противопоставим на Путин, но всеки ден забавяне повишава цената" за това, казва бившият световен шампион по шахмат. След края на шахматната си кариера Каспаров е активен член на руската опозиция от 2005 г. През 2013 г. той напуска Русия и заживява в изгнание.

„За Путин няма край. Диктаторите никога не се спират от само себе си, трябва да ги спрете вие. Надявам се, че Украйна ще бъде краят, защото ще се противопоставим решително на Путин и ще направим така, че режимът му да фалира. Путин разполага със стотици милиарди долари и е изградил най-усъвършенстваната мрежа от агенти и лобисти в света. Ако преди 20 години някой ви беше казал, че агент на КГБ начело на Русия ще може да наеме германски бивш канцлер и френски бивш министър-председател да работят за него, щяхте да кажете: това никога няма да се случи“, казва в разговора си с германските журналисти Каспаров.

По думите му Путин е натрупал пари и ги е използвал разумно, за да си купува отстъпки и да развива мрежата си по света. „Ако му се размине с нахлуването в Украйна, повече няма да има граници“, казва още гросмайсторът.

„Ако разорим Путин, ще можем да спрем военната му агресия. Защото руската икономика е в ужасно състояние. Стандартът на живот се понижава. Путин е изключително зависим от своите военни и бюрокрацията. Те ще стоят зад него, докато виждат в него гарант за руските активи, които се оценяват на един до два трилиона долара и са пръснати по света. Започнете да променяте това“, призовава още спортистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
консервант
преди 1 година
Подкрепям, Каспаров, но да стои далеч от сатарапа, защото психопатията му ражда само смърт и скръб!Шрьодер е ... без думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
Alex Silver
преди 2 години
Каспаров трябва да бъде съден за тъпота с взлом. (По Илф и Петров)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Dio
преди 2 години
Скъсайте му пагоните на Шрьодер, като за начало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
khao
преди 2 години
само дето не е изменил на държава си, а на Късия режим... разликата е голяма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 16
Императорът
преди 2 години
А тебе ще те съдят за държавна измяна !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
aldy
преди 2 години
На Шрьодер е крайно време да му окачат жълтата звезда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
И за награда ще имаш УНИКАЛНАТА възможност да закупиш панелка след 10 години или да имаш някой москал ! Ходир тези руски опорки си ги напъхяй където искаш. В момента сме си добре като изключим лошото управление на пандемията и икономиката ... но така става като 30 години руски проксита управяват България... Партии като БСП трябваше да бъдат забранени още в началото така както стана в Чехия,Унгария,Литва, Естония и т.н. Виж ги сега къде са !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 7
Solar Power
преди 2 години
Та какво и има на нашата политика ? Даже ако питаш мен е твърде пасивна ! Като минимум трябваше да поискаме ракети за защита от ракети пуснати от Русия към нас ! Естествено после ще може да си ги ползваме и за защита от Турция например в Кърджали :) Това е истинското мислене за България !Кое е адекватно на запада ? Нещата в Грозни , Чечня , Беларус ? Хората искаха свобода и им беше отнета ! Мирувай там и се радвай,че можеш тук да оплюеш някой. Ако дойде Путин тук този сайт сигурно няма да съществува. Ще ходиш да копаш ниви безплатно и да строиш магистрали за 25лв. на месец и цигари арда без филтър !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 17
serafima
преди 2 години
Едно е видно отвсякъде - Западът води нелогична и неадекватна политика спрямо Русия и Източна Европа.Да им се не начуди човек КАКВО ВСЪЩНОСТ целят! Сбърканяци. Така ще объркат хората по цялото земно кълбо.Джо(то) Байдън дали се събуди? И какво му казаха?На нашия неориентиран и национално неидентифициран кирчо само от Козяк могат да му дадат команда какво да прави. А иначе кирото работи скоропостижно хората в страната да го сменят още скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още