IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газопроводът EastMed има силната подкрепа на Европейската комисия

Газпроводът има за цел да транзитира природния газ от находищата в Средиземно море към Европа

21:47 | 13.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Газопроводът EastMed, който трябва да транзитира природния газ от находищата в Средиземно море към Европа, има силната подкрепа на Европейската комисия. В това уверява комисарят по въпросите на енергетиката и околната среда Мигел Ариас Канете.

В отговор на писмен въпрос на зам.-председателя на Европейския парламент Димитрис Пападимулис той припомни, че проектът от общностно значение и е получил над 2 млн. евро европейско финансиране за предпроектните проучвания.

Регионът на Югоизточното Средиземноморие е богато на залежи на природен газ и има потенциал за износ, дори и на базата на досегашните открития. Проучванията в отделни блокове тепърва започват и очакванията са за още находки, коментира още комисарят.

"EastMed е важен вариант от възможните решения и е възможен източник за внос на газ в ЕС", коментира още той. Според него Европа е атрактивен пазар за операторите на находищата в Средиземно море.

Плановете към момента са през новия газопровод да преминава природен газ, добиван в крайбрежието на Израел и Кипър, през Гърция и към Европа. Дължината на тръбите е 1 300 километра по дъното на Средиземно море и около 600 километра по сушата. Газът от тръбите може да бъде транзитиран към Италия или към Централна и Източна Европа (чрез газовата връзка IGB).

Капацитетът на EastMed към момента е около 10 млрд. куб. метра годишно на базата на разчетите на откритите досега находища в региона.

Проектът се движи от IGI Poseidon, в която по 50% от капитала притежават италианската Edison и гръцката DEPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още