Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Газовите амбиции на Ердоган и съдбата на "Турски поток"

Вносът на руски газ в Турция намалява съществено през последните години, а новите открития дават козове в ръцете на турския президент

Газовите амбиции на Ердоган и съдбата на "Турски поток"

Снимка: Архив Ройтерс

Преди броени дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи за по-големи от очакваното количества газ в находището в Черно море - с 85 млрд. куб. метра до 405 млрд. куб. метра. Това е едно от най-големите новооткрити находища в световен мащаб през тази година, пишат световните агенции.

Обещанията са, че търговската експлоатация ще започне през 2023 година.

Само това находище е в състояние да покрие вътрешното потребление за поне десетилетие, но очевидно  Ердоган няма намерение да спира дотук. От борда на кораба Fatih в събота той обяви, че проучванията в Черно море ще продължат. Въпреки покачващото се напрежение Анкара има подобни планове и за Средиземно море и водите около Кипър.

Ако проучванията дадат резултат и находките могат да бъдат експлоатирани, това може да направи Турция независима от вноса на газ. В момента страната внася 98% от нужния й природен газ и плаща между 10 и 12 млрд. долара годишно за тези доставки. Но  Анкара е постигнала забележителна диверсификация на газовите потоци.

Още по темата
Страната получава директно газ от Русия чрез "Син поток" и "Турски поток", от Азербайджан, включително и чрез подкрепения от ЕС проект "Южен газов коридор", както и от Ирак. От години Турция получава доставки и на втечнен газ от Алжир, Катар и Нигерия.

По данни на енергийния регулатор на Турция (EMRA) през 2019 г. благодарение на по-ниските цени делът на вносния втечнен газ достига 28% от общия. Дори през декември 2019 година е започнал износ на втечнен газ към България.

Сега с местното производство конкуренцията на турския газов пазар ще се засили неимоверно.

На този фон основателно изглежда питането дали Турция ще има нужда от "Турски поток"?

Допреди няколко години руският газов гигант "Газпром" държеше дял от над половината от общия внос на газ в Турция. В официалната статистика на EMRA е видно, че тази зависимост вече намалява и през 2019 година този дял е намалял до 33,6%, или около 16 млрд. куб. метра. Точно толкова е капацитетът на "Син поток", търговската експлоатация на който започна в началото на 2003 г.

Капацитетът на "Турски поток" е две тръби от по 15,7 млрд. куб. метра, като едната е предназначена директно за турските потребители, а другата - за страните от Югоизточна Европа.

В началото на 2020 година "Газпром" съобщи за първия 1 млрд. куб. метра природен газ, доставен през новия газопровод. Половината от него за Турция, а другата - към българската граница. Заради свитото търсене по време на пандемията обаче Москва едва ли ще успее да запълни капацитета на "Турски поток".

На фона и на забавеното строителство на "Балкански поток" - продължението на втората тръба на "Турски поток" през територията на България, има голяма вероятност газопроводът да остане недовършен или нефункциониращ в пълния си мащаб.

Газовото изобилие, което се излива в Турция, откритията в Черно море, както и потенциалните находища в Средиземно море, могат да превърнат страната в регионален енергиен лидер. И дават доста козове в ръцете на Ердоган при преговорите му с Русия и Европа.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Novartis стартира програма за обратно изкупуване на акции