IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите пазари в ЕС са в очакване на предстоящите плащания към "Газпром"

Медийни публикации сочат, че европейски компании са открили сметки в рубли в "Газпромбанк"

14:42 | 18.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Цената на газа в Европа отново се повишава в очакване на предстоящите плащания към "Газпром", пише Bloomberg. Юнските контракти на нидерландската борса TTF се търгуват за почти 96 евро за мегаватчас в сутрешната сесия, което е ръст от около 2%.

До момента ЕК има няколко насоки към страните от общността относно схемата, която предлага "Газпром" за плащане на природния газ в рубли. Според тях плащанията в евро или долари, както е записано в договора, е приемливо. Брюксел не забранява и откриването на сметка в чужда валута (долари или евро) в "Газпромбанк", но следващата стъпка - откриването на сметка в рубли, е "извън насоките на ЕК".

На този етап няколко европейски компании, сред които италианската Eni и германската Uniper заявяват, че се надяват да продължат да купуват руски природен газ. Според медийни публикации европейски компании вече са открили сметки в рубли в "Газпромбанк". От думите на говорителя на ЕК националните власти трябва да следят за нарушението на режима на санкции. Ерик Мамер се затрудни да каже какво би било наказанието за подобни действия на компаниите.

През миналата седмица италианският премиер Марио Драги коментира, че няма писмени указания от Европейската комисия относно плащанията в рубли и никой не е заявявал, че плащането с рубли е нарушение на режима на санкциите. Преди ден говорител на Eni отказа да коментира информациите за планираните плащания, но потвърди, че компанията не е започнала процедурата за откриване на сметки в "Газпромбанк".

Компанията трябва да плати за газа на "Газпром" до 20 май.

На този ден изтича и срокът за плащане на Словакия. Вицепремиерът на страната и министър на икономиката Рихард Сулик коментира пред местни медии, че Словакия ще плати за газ в евро, както е по договор по сметка в "Газпромбанк". "Нямаме нищо общо с втората част на операцията", допълни той, цитиран от ТАСС.

Сулик отбелязва, че руската банка сама трябва да свърши превалутирането и да го преведе по сметките в рубли на "Газпром". На този етап не е ясно дали компанията ще приеме това плащане. 

На 27 април "Газпром" спря газа за България и Полша, след като и двете страни отказаха да платят по предложената схема в рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Така и как беше тая за боя солта е.ането и плащането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още