IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром: Цената на газа от преки доставки за Украйна може да се понижи с до 20%

Украйна е в правото си да купува природен газ, който е с 25% по-скъп, но от това страдат само потребителите, посочи Алексей Милер

22:58 | 18.10.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на руската държавна газова компания Газпром Алексей Милер заяви, че цената на газа за Украйна при преки доставки може да бъде с 20% по-ниска от сегашната, съобщава ТАСС, цитирайки Милер, който днес се срещна с руския министър-председател Дмитрий Медведев. 

"Към днешна дата (Украйна) все още има дълъг път, който да извърви, преди да завърши този процес (преминаване към Третия енергиен пакет - ТАСС). И ако Украйна не успее да създаде независим оператор на газ и независим регулатор до 1 януари 2020 г. удължаването на настоящия договор ще бъде единственият начин на фона на новите актуализирани пазарни условия “, заяви президентът на Газпром.

В същото време Медведев посочи, че Украйна е в правото си да купува природен газ, който е с 25% по-скъп, но от това страдат само потребителите.

„За съжаление, както разбирам, украинските потребители закупуват газ по реверсивните връзки все още на тези високи цени. Но това е техен избор, това е тяхно право, макар че от това страдат обикновените граждани на Украйна. Потребителите по същество получават същия този газ, но с надбавка от 25% над цената“, допълни руският премиер.

Удължаването на сега действащия договор за транзит с Украйна с актуализиране на пазарните условия може да бъде единственият път, каза още Милер.

Газпром е уведомила Украйна и Европейския съюз (ЕС) за необходимостта от уреждане на съдебните спорове преди сключването на нов договор с Киев, допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 5
mavericos4
преди 4 години
*** КГБейска стратегия за натиск над украинското правителство, щото руския гасарбайт по крайните северни чукари изобилства от евтина газ :D Джуджето директно се меси в Украйна по всеки възможен начин, а България все още е 100% зависима от доставките на газ от Русия, честито роден Путикантропе! Предствете си какви подривни дейности извършват у нас Лукойл, само и само прокуратура и НАП да не питат как чрез "Литаско" регистрирано на майната си, надува цената на уралското гориво (с ниско качество) и влиза в рафинерията вече оскъпено, Румъния ги осъдига, а у нас, ни вопъл, ни стон, бушонът Златев изгоря и край. Ами с Доган Сарай в Отманли? Рушветен имот от Лукойл за ДПС-инценера, някой да разследва там? Не!Ами монополът върху данъчните складове за горива ? 85-90% от пазара, и искате конкурентен пазар в тоя джандем ? Някои малки бензиностанции си карат горивата от Румъния, че по-евтино им излиза, а Лукойл са толкова големи, че могат спокойно да си кривят пазара по свой калъп. Да ви е**м и конкуренцията в тоя случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Миллер, на шарани ли ти приличаме? Газта от "реверса" е по-евтина от цената която директно предлагате на Украйна. Реверса е в кавички, защото газта не ходи до Полша или Словакия и да се връща, а остава директно в Украйна. Завишаваш изкуствено цената на газта и след това я понижаваш с 20%, само че искаш директен достъп до потребителите. Умно по руски! А за туркменската газ достъп през вашата газопреносна система, не може. Пак умно по руски. И решаване на съдебните спорове, демек Украйна да ви опрости 2.6 милиарда долара който Газпром и дължи. Е това е най-умно, по руски. Миллеееер, шараните отдавна ги изядоха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още