Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

„Газпром“: Газът по „Турски поток“ отделя по-малко вредни емисии от втечнения

Емисиите парникови газове от добива, преноса и съхранението на руски газ намаляват с 3,52 млн. тона въглероден еквивалент през 2019 г., посочва компанията

„Газпром“: Газът по „Турски поток“ отделя по-малко вредни емисии от втечнения

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Количеството емисии парникови газове от доставките на руски газ през газопроводите „Северен поток“ и „Турски поток“ е над три пъти по-ниско в сравнение с това от доставките на втечнен природен газ (LNG), съобщава руският газов холдинг „Газпром“, цитиран от ТАСС.

„Емисиите парникови газове от „Газпром груп“ намаляват през 2019 г. с 3,52 млн. тона въглероден еквивалент, или с 1,5%, спрямо 2018 г.“, заявяват от компанията. 

Още по темата

„Газпром“ преизчислява обема на емисиите спрямо потенциалните промени в глобалната температура в рамките на сто години. В резултат на това компанията е установила, че действителният ѝ въглероден отпечатък е по-нисък с 25,2 млн. тона въглероден еквивалент.

Емисиите на метан по цялата операционна верига на "Газпром" са близо до нулата, посочват от компанията. През 2019 г. те възлизат на 0,02% от обема на природния газ по време на производството, 0,29% от обема на газа по време на транспортиране и 0,03% от обема на газа, складиран в подземни хранилища.

Investorѝ.bg припомня, че основните проекти за доставки на природен газ от Русия към Европа са застрашени, след като в рамките на изминалата седмица във Вашингтон беше представен от двупартийна група проектозакон, който разширява американските санкции спрямо „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

Законът за енергийната сигурност следва законодателството, подписано от президента Доналд Тръмп миналата година, което накара швейцарско-холандската компания Allseas да прекрати работата по полагане на тръбите по офшорното трасе на „Северен поток 2“.

Новото двупартийно законодателство, оглавявано от сенаторите Тед Крус, републиканец, и Джейн Шайин, демократ, може да спре проекта „Северен поток 2“ чрез разширяване на санкциите, включвайки наказания за страните, участващи в дейности по полагането на тръби, и компании, предоставящи услуги по подписване, застраховка или презастраховане на проекта.

През февруари руският енергиен министър Александър Новак заяви, че „Северен поток 2“ ще бъде завършен  въпреки американските санкции.

Решението за неговото изграждане е взето съвместно с европейските клиенти през 2012 г. Пет чуждестранни компании - Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall, участват в проекта. Ето защо се признава, че всички ние сме отговорни за неговото изпълнение възможно най-скоро и чувстваме силната подкрепа на европейските партньори “, посочи Новак.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Акция "Дъга" в Германия разкри корпоративния двоен морал