IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ няма да намалява доставките за Европа

Петролният концерн не изключва промяна в сроковете за изпълнение на "Турски поток"

13:45 | 07.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
„Газпром“ няма да намалява доставките за Европа

Руският газов държавен концерн „Газпром“ не възнамерява да намалява обема на доставки на газ за Европа, както бе през миналата година, заяви пред журналисти вицепрезидента на руския газов монополист Александър Медведев, цитиран от ТАСС и БТА.

„Няма нищо общо с това, което бе миналата година. Няма никакво сравнение. Обемите на износа са значително по-високи - 159-160 милиарда кубични метра спрямо 146,3 милиарда кубични метра", допълни Медведев.

"През миналата година имаше особено положение, когато преди началото на зимата, имайки предвид как се държаха нашите украински колеги, трябваше да създадем резерв в системата, за да бъдем готови и в най-неприятни ситуации да покриваме търсенето на клиентите си", каза Медведев. 

„Газпром“ не изключва, че сроковете за изпълнението на проекта "Турски поток" могат да се променят с една година, коментира още Медведев на среща с журналисти. "Ако сроковете се променят с една година, нищо страшно няма да стане", каза още вицепрезидентът на Газпром.

Турските власти, според думите му, изтъкнали значението на първата линия от "Турски поток", но са готови за строителството и на всичките четири.

Преди ден президентът на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че проектът не е изправен пред никакви политически рискове. Работата по подготовката на текста за междуправителствено споразумение напредва, никакви фактори не влияят на тази работа, допълни Милер, отговаряйки на въпрос дали ситуацията в Сирия няма да се отрази на постигането на междуправителственото споразумение.

Намаляването на мощността на газопровода "Турски поток" до 32 милиарда кубични метра годишно е свързано със строителството на "Северен поток-2", уточнява Милер в интервю за телевизия "Россия 24". Общата мощност на "Северен поток-1" и "Северен поток-2" ще бъде 110 милиарда кубични метра, допълва президентът на „Газпром“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още