IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ обмисля вариант за продължаване на „Турски поток" през България

Според Сергей Лавров обаче Москва отчита и печалните уроци от съдбата на „Южен поток“ и не иска подобна ситуация да се повтаря

11:58 | 17.11.18 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският газов гигант „Газпром“ обмисля евентуални варианти за продължаването на проекта „Турски поток" през територията на България. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за в. „Сръбски телеграф“, цитирано от РИА Новости.

„В момента се разработват различни възможности за продължаване на газопровода на европейска територия, включително по маршрута България-Сърбия-Унгария с изход на газоразпределителния център в австрийския Баумгартен“, заяви пред изданието министърът.

В същото време той посочи, че Москва отчита и печалните уроци от съдбата на „Южен поток“ и не иска подобна ситуация да се повтаря.

По думите му Русия ще е готова да пристъпи към конкретни действия само след получаването на категорични гаранции от съответните структури на Европейския съюз.

През декември 2014 г. Русия обяви прекратяването на работата по проекта „Южен поток“, посочвайки като причина неконструктивната позиция на ЕС. Газопроводът трябваше да преминава през територията на България, Сърбия и Унгария.

Пред „Сръбски телеграф“ Лавров посочи също, че Москва е удовлетворена от хода на строителството на „Турски поток" във варианта за две линии. 

Проектът предвижда построяването на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет по 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първата линия е предназначена за доставката на газ на турските потребители, а втората - за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа.

Първата линия трябва да бъде завършена през 2019 г. и тогава ще започнат доставките на газ за Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 13 rate down comment 3
крас
преди 5 години
КАК ДА РАЗБИРАМ ТОВА ТВОЕ ИЗКАЗВАНЕ : "... каквато газ докарат и на каквато цена я докарата на такава ще я плащаме ....."МЕЖДУ ВПРОЧЕМ КАТО ТЕБ РАЗСЪЖДАВА И МАРОШ ШЕВКОВИЧ. КОЙТО СИ ВЪОБРАЗЯВА ЧЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СЪДИЛИЩА ЩЕ СЪДЯТ ГАЗПРОМ , ЕВРОПА ЩЕ МУ НАЛАГА САНКЦИИ, а руските "***" ще му карат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО газ!!Откъде произтича тази убеденост , че това ще се случи като по логичното е да стане точно обратното. За какво да го правят - заради печатаните от ЕС хартийки ли?!Ако ти е направило впечатление Русия и Турция преминаха към договореностти за използване да други инструменти на разплащане НЕТРАДИЦИОННИ НА СЕГАШНИТЕ. НАДМЕННОСТА И ВИСОКОМЕРИЕТО , което е заложено в поведението на европейските *** , този път може да им изиграе лоша шега. За съжаление ще го отнесем НИЕ и УКРИТЕ , които им повервахме.Дано съм в грешка , но ако това се случи МАЙКА НИ ЖАЛНА!ТОГАВА НИТО ОСТАВКИ , НИТО МОЛБИ , нищо няма да ни спаси от срив на икономиката и държавата. Кой ще го отнесе тогава - тези с дебелите портфейли или ние простосмъртните?!Може и да не съм прав , но решението на проблема с газта минава през ОСТАВКАТА НА СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО , и бързото създаване на кабинет от ЕКСПЕРТИ.И за най предубеденият е ясно , че РУСНАЦИТЕ СА ДАМГОСАЛИ БОРИСОВ и има защо. Борисов не е КЛЮЧ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА С ГАЗТА , Самият той ражда проблем. Ако продължава да се прави на неразбиращ какво се случва МНОГО СКОРО ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ПЛАЩАМЕ НЕГОВИТЕ ГРЕХОВЕ!ИЛИ ОЩЕ МЕЖЕ БИ НЕ СМЕ ГО РАЗБРАЛИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
що се лаете излишно във форума не ми е ясно :) ... каквато газ докарат и на каквато цена я докарата на такава ще я плащаме :))) . 7 от 20-те най-големи находища на газ в света са в Русия . ЕС има граница с Русия , ЕС има развита газова мрежа и пазар - Русия в лицето на Газпром има развита добивна промишленост + участие на енергийни компаний от ЕС в Газпром , само това е достаъчно . ето един анализ на газовия пазар на ЕС , много общ но дава представа за положението , и никой мисля не го отрича :http://3e-news.net/анализи/русия-пуска-нов-играч-с-международно-участие-на-газовия-пазар-в-европа_56174и още един , защо на турция й се случват разни неща напоследък :))) :http://3e-news.net/анализи/най-голямата-газова-мобилизация-в-източното-средиземноморие-тече-край-кипър_64495и още малко за нас по принцип и защо е важно да говорим за ЕС и БГ част от съюза , а не само за БГ :http://3e-news.net/анализи/промяната-на-газовите-потоци-в-региона-изисква-изменение-на-енергийната-стратегия-в-частта-за-газа_64460
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 6
крас
преди 5 години
СПОКО , Отмъщението е акт на емоция , а възмездието акт на справедливост. Тези които унищожиха държавата ни и които сега твърдят, че няма за какво да подават остовки вече получат полагащото им се ВЪЗМЕЗДИЕ!!В МОМЕНТА СА КАТО РИБИ НА СУХО. Не знаят какво да правят , защото НЯМАТ полезен ход.Не бих желал да съм на тяхно место и да горя в ада в който ги поставиха тези на които ТЕ СЕ ПОДИГРАХА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 5
крас
преди 5 години
Стоянчо , Не вкарвай чувства в едни ТЪРГОВСКИ отношения от които можехме да ПЕЧЕЛИМ , а сега със сигурност сме ГУБЕЩИ!Забрави ли УНИЗИТЕЛНОТО ПОВЕДЕНИЕ на удин от главните виновници за случилото се - ЛИЦЕТО БОРИСОВ , КОЙТО СЕ ОПИТА ДА РАЗИГРАЕ ЕДНИ ЦИРКОВЕ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО СИ В МОСКВА.По повод на това , че е договорил газ с руснаците , Дмитрий Песков заяви: "Няма договорки за доставки на газ в България по "Турски поток"НЯМАМЕ ДОГОВОРЕНИ ДОСТАВКИ ЗА РУСКА ГАЗ СТОЯНЧО!!!!Сега с каква ще я караме ??С израелска ли??Нетаняху утре няма да е министър председател на Израел !!!КАКВО ПРАВИ ТОГАВА КАБИНЕТА БОРИСОВ????Сещаш ли се какво значи България и всички лилипути около нас да останат без газ ?!!Ами това си е тотален срив на икономиката и бягство на ИНВЕСТИТОРИТЕ!!БОРИСОВ И СИЕ НИ ВКАРВАТ В ЕДНА ТАКАВА ЗИМНА ПРИКАЗКА ПРЕД КОЯТО ЛЕНИНГРАДСКАТА БЛОКАДА ЩЕ Е КАТО ПЕСЕН!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 5 години
Руснаците винаги са били жестоки със слабите и раболепни със силните. Та затова, не за друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 5 години
Руснаците никога не са ни уважавали и получиха добър урок. приказките че сме щели да бъдем на печалба са пълна илюзия. Твърдо България нямаше да получава такси 22 години, а с тях щеше да се погасява заема. В последния вариант на договора се е предвиждало след изплащането, да се заплаща според печалбата на проекта и ако няма такава не получаваме нищо. Всичко беше нагласено така, както Газпром ни откраднаха преди това едни 2 000 000 000 лева като прекратиха 4-ри години предварително договора за транзит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 4
крас
преди 5 години
Уважаеми Петров,Руснаците не ги брой и не им прави сметката ТЕ СА ВЪВ ВОЙНА , А НИЕ С УКРАЙНА СМЕ ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА БАРИКАДАТА!!Газ за тях и за НАС НЯМА ДА ИМА!!!СЕШТАШ ЛИ СЕ КАКВО СТАВА У НАС когато на 01.01.2019 година пуснат ТУРСКИ ПОТОК , а спрът подаване на газ през Украйна?!!Това е толкоз просто и логично. Да разчитаме на обещаната от Нетаняху ИЗРАЕЛСКА ГАЗ е не само несериозно , но и смешно!! Утре Нетаняху е история !!Какво правим НИЕ и с кого е договорила газ НЕШЕТО Паткова ?!!Посочи ми ако знаеш. Аз лично не знам и не съм чул тя да е сключила с някого договор за доставка на газ. Поправи ме ако греша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 5 години
Не само не пожелаха да си построят Южния поток, а искаха да ни накарат да плащаме 22 години с таксите за транзитиране. Тимченко(съратникна Путин) щеше да прибере своята печалба, Доган и Пеевски също щяха да напълнят касите за изкопаването на канала на и заравянето на тръбата. Като цяло прокарването на газопровода щеше да струва, три пъти по-скъпо от подобни в Германия. Но то това е и идеята-парите на Газпром и държавите транзитьори да преминат в приятелски ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 4
крас
преди 5 години
Коментирайки желанието на България за втора тръба на Турски поток директно от Черно море, а не през Турция, шефа на Газпром АЛЕКСАНДЪР МЕДВЕДЕВ каза, че този зов отразява съжалението на българската страна за отмяната на проекта Южен поток.Българския народ ще плати скъпо БЕЗУМИЯТА НА БОРИСОВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 7
крас
преди 5 години
ОТ СТАТИЯТА: "Русия ще е готова да пристъпи към конкретни действия само след получаването на категорични гаранции от съответните структури на Европейския съюз" , А ТАКИВА НЯМА!!!"Москва отчита и печалните уроци от съдбата на Южен поток и не иска подобна ситуация да се повтаря" !!А МОЖЕ БИ МОСКВА Е РЕШИЛА ДА ДАДЕ ЕДИН ДОБЪР УРОК НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ , КОИТО ДО ТОЗИ МОМЕНТ НЕ СА ОСИГУРИЛА ДОСТАВКА НА ГАЗ ЗА ПРЕДСТОЯЩАТА 2017 ГОДИНА!!!КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ КОГАТО НА 01.01.2019 СПРЕ ГАЗОПОДАВАНЕТО ПРЕЗ УКРАЙНА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ ЗА ТУРЦИЯ?!!ТОВА Е РАВНОСЛНО НА СМЪРТ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА И БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!!Укрите не ги коментирам. Те са обречени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още