Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

"Газпром" работи върху иновации за беземисионно производство на водород от метан

В компанията разчитат, че водородът ще увеличи търсенето на природен газ като суровина за производството му

"Газпром" работи върху иновации за беземисионно производство на водород от метан

Снимка: "Газпром"

"Газпром" разработва иновационни технологии за производството на водород без допълнителни емисии за околната среда, става ясно от съобщение на газовия гигант. Една от насоките в това направление е производството на водород от метан и начини за неговото транспортиране, включително и за износ.

Според компанията мащабното внедряване на подобни технологии ще създаде допълнително търсене на природен газ като суровина за производството на водорода.

Още по темата

В последните месеци много държави разглеждат водорода като един от ключовите елементи на развитието на нисковъглеродна икономика, отчитат от компанията. Но водородът е вторичен енергиен ресурс и за производството му е необходима допълнителна енергия.

Това от една страна оскъпява продукцията, а от друга - в зависимост от технологията, може да емитира допълнителни опасни газове в атмосферата.

Повечето проекти за производството на водород се развиват благодарение на правителствени субсидии, посочват още от газовия гигант.

Компаниите под шапката на "Газпром" произвеждат към 350 млн. тона водород годишно.

Като цяло за научно-изследователски дейности руският монополист е похарчил 21 млрд. рубли (около 275 млн. долара), показва още отчет на компанията, одобрен на заседание на Съвета на директорите.

Около половината от тази сума е насочена основно към газовите дейности и иновации по отношение на технологиите за добив на природен газ, преработката му и преноса.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Цялото световно производство на Водород през 2019 г. беше 70 млн. тона.Как така само Газпром успя да произведе отделно 350 млн. тона ?Може би на някоя друга планета ? Ако Водородът, произведен от Метан е "син", какъв ли на цвят ще да е този, произведен от 100% Карбон-Неутрален БиоМетан ? "Синьо-Зелен" ?Това ще е най-евтиният възможен Био-Водород, произведен чрез Стийм-Реформинг на БиоМетан.БиоМетанът ще бъде произведен чрез 35-дневно Анаеробно Разграждане на Свръхбързорастящ (един метър на ден) Бамбук Беема или на Кафявото Водорасло Гигантски Мехурчест Келп - Macrocystis Pyrifera - най-бързорастящият Организъм на Земята.Целият СО2 отделен при процеса, че и допълнителен, взет от Въздуха, ще се връща обратно във Фермата като храна на ежедневната реколта растения.Огромната енергия за добив на прегрятата (700-1000 гр.С) Водна Пара за процеса, ще дойде от Прахови Горелки (wtsab.com), нагряващи Парен Котел, захранвани от отпадната Биомаса от Анаеробния Процес, изсушена и смляна във вид на висококалорично Прахово Гориво.По-добра - безопасна и евтина Алтернатива на Био-Водорода обаче, е Инженерното Фъстъчено Олио (ИФО), произведено от бързорастящи (60 дни) сортове Фъстъци, отглеждани, както и Бамбукът и Келпът, върху многоетажни Ротационно-Елеваторни Рафтове, в напълно автоматизирана, Хипер-Интензивна Вертикална Многоетажна Аеропонна Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg , предлагащи Ежедневни Жътви (400+ на Година) и Гигантски (2000 пъти по-големи от стандартните) Добиви, на Себестойност, близка до Нула (под 0,20лв./кг ИФО). - https://nula-energia.alle.bg .ИФО може да се Пулверизира и Емулгира до 50% с Вода с цел по-пълно Изгаряне и съществени Икономии, във вид на Аерозол за захранване на компактни и мощни Газови Турбини и Генератори.Също така може да захранва самосмазващи се компактни Ванкелови Двигатели и да се преработва в С-Неутрален БиоДизел за висок клас съвременнни Дизелови Двигатели - чудесна възможност за спасяване на мулти-трилионната Дизелова Икономика от нарязване на скрап.https://biodizel.alle.bg

Още от Европа
Унгарската централна банка сложи край на ниските лихви от последното десетилетие