Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

"Газпром" работи върху иновации за беземисионно производство на водород от метан

В компанията разчитат, че водородът ще увеличи търсенето на природен газ като суровина за производството му

"Газпром" работи върху иновации за беземисионно производство на водород от метан

Снимка: "Газпром"

"Газпром" разработва иновационни технологии за производството на водород без допълнителни емисии за околната среда, става ясно от съобщение на газовия гигант. Една от насоките в това направление е производството на водород от метан и начини за неговото транспортиране, включително и за износ.

Според компанията мащабното внедряване на подобни технологии ще създаде допълнително търсене на природен газ като суровина за производството на водорода.

Още по темата

В последните месеци много държави разглеждат водорода като един от ключовите елементи на развитието на нисковъглеродна икономика, отчитат от компанията. Но водородът е вторичен енергиен ресурс и за производството му е необходима допълнителна енергия.

Това от една страна оскъпява продукцията, а от друга - в зависимост от технологията, може да емитира допълнителни опасни газове в атмосферата.

Повечето проекти за производството на водород се развиват благодарение на правителствени субсидии, посочват още от газовия гигант.

Компаниите под шапката на "Газпром" произвеждат към 350 млн. тона водород годишно.

Като цяло за научно-изследователски дейности руският монополист е похарчил 21 млрд. рубли (около 275 млн. долара), показва още отчет на компанията, одобрен на заседание на Съвета на директорите.

Около половината от тази сума е насочена основно към газовите дейности и иновации по отношение на технологиите за добив на природен газ, преработката му и преноса.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новата порция корпоративни отчети подхрани оптимизма на борсите в Европа