IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" се ангажира да улесни пазарните междусистемни връзки с България

По настояване на ЕК руската компания няма да иска обезщетения от България за спрения "Южен поток"

15:25 | 13.03.17 г. 13
<p>
	Графика:<em>&nbsp;Европейска комисия</em></p>

Графика: Европейска комисия

Руският газов гигант „Газпром“ се ангажира да улесни междусистемните пазари връзки с България, съобщиха от Европейската комисия (ЕК). Това обещание е част от предложението на руската компания в отговор на обвиненията на Брюксел за злоупотреба с господстващо положение. 

В началото на 2015 година Комисията отправи обвинения към руската компания, че ограничава нормалното развитие на пазара в Централна и Източна Европа. Една от областите, за които „Газпром“ получи обвинение, е, че с разпоредби в договорите за доставка на газ руската компания изолира българския пазар на газ от съседните държави в ЕС.

Сега „Газпром“ е готова да предостави на българския оператор на газопреносната мрежа контрола над трансграничните потоци и да улесни сключването на споразумения за междусистемно свързване с другите държави от ЕС и по-специално – Гърция.

От ЕК изказаха и своите опасения, че „Газпром“ се възползва от господстващото си положение на пазара, за да придобие предимства, свързани с достъпа до газова инфраструктура или с контрола върху нея. За да изпълни исканията на Брюксел, „Газпром“ е приела да не иска обезщетение от българските власти във връзка със спирането на „Южен поток“.

„Това не засяга въпроса дали тези претенции биха били въобще валидни“, допълват още от ЕК.

В предложенията, които „Газпром“ прави във връзка с обвиненията на ЕК, компанията обещава да позволи свободния пренос на газ в Централна и Източна Европа. Така ще бъдат премахнати сегментациите на пазара – тоест всички преки и непреки договорни ограничения, които възпрепятстват клиентите да препродават в чужбина закупения газ или правят тази препродажба икономически по-непривлекателна.

Русия ще създаде и възможности за повече потоци газ към Балтийските държави и България. Тези страни се нуждаят от достъп до газова инфраструктура, за да доставят газа, но нямат достъп до междусистемните връзки със съседните си държави.

Европейската комисия разследва „Газпром“ още и за прекомерно високите цени на газа в пет държави от ЕС, сред които и България. Заявката на руската компания в тази област е да обвърже цените с конкурентни референтни стойности, включително цените в западноевропейските хъбове.

Руската компания се е ангажирала и с по-честото и ефективно преразгледане на цените за петте държави.

Европейската комисия е удовлетворена от предложенията на „Газпром“ и счита, че те биха премахнали съществуващото изкривяване на газовия пазар в региона. От Брюксел очакват заинтересованите страни да представят становищата си за тези ангажименти.

На базата на тези коментари Комисията ще приеме окончателно становище дали те са „задоволителен отговор“ на опасенията, изразени от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 8 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Понеже "***" е личното ти име се пише с главна буква, а именно ***. То бива бива, ама името си да не можеш да напишеш......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Стоеня когато чете запомня, за разлика от народонаселението(простолюдието или още санкюлоти и ладзарони). В статията пишеше че САЩ вероятно ще са най-големия износител на LNG. Вероятно ще изнася повече от Австралия и Катар. За тръбния въобще не се говореше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 13
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Понеже гледам, че ПСИХОДЕСНИТЕ са се възбудили по темата да ги попитам:1.Кой гласува за СЕТА в ЕП?2.Кой подписа и пусна СЕТА?3.Кой гласува закона за вечните концесии?4.Кой подписа и пусна Постановление 208 за заселване на ***?5.Кой спря АЕЦ Белене под давлението на Клинтън та заради това спиране платихме 1 милиард?6.Кой спря проекта Южен поток и с това не можехме да печелим някакви пари и дивиденти?7.Кой спря проекта Бургас-Александополис и с това не можехме да печелим някакви пари и дивиденти?8. Та кои са шиб.аните предатели?Всичко това е национално предателство и някой ден ще ви се потърси сметка.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 7 години
Е като немаше договор, оти ни осъдиха да плащаме милиард и половина, бре ***? И не ни осъдиха у видинския съд, а у Женева...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 7
tisia
преди 7 години
...преди дни имаше статия в медията,която ни убеждаваше,че до двадесетина години и САЩ ще са първи в продажбите на газ по света.....ако това стане и ние барабар с еврото купуваме от сащ ,та това не е ли пак зависимост?... /да му се.... и пропагандата /.......стоеня,коня и дружина да кажат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
Longin
преди 7 години
а за Белене така и немаше договор... въпреки пълния с бюджетни излишъци мандат на станишеф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 7 години
на човек с лоботомия да го напишеш ще те разбере, но не и наш миш ! уникално глyпав е, хахахахахаа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
Longin
преди 7 години
за Патока орешарски спря договора , и оттам последва КТБ драмата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 18
majnata
преди 7 години
Те хубаво подписаха , *** понеже е ибрикччия разтури договорите , а оттам се появяват неустойките .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 9
Ironhorse
преди 7 години
Majnata,не ЕС е подписвал за Блене и ЮП, а предателите Станишев/ОрешарскиНеустойките и по двата проекта са подписани от тези ***.Айде беж в руската ***, нали е хубава, за русоробите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още