Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

„Газпром“ се стреми да поддържа доставките на газ за Европа

Компанията уверява своите европейски клиенти, че могат да продължат да плащат за природен газ без да нарушават санкциите, които Западът наложи по-рано

„Газпром“ се стреми да поддържа доставките на газ за Европа

Снимка: Bloomberg L.P.

Руската държавна енергийна компания "Газпром" е изпратила писмо до европейските си клиенти, в което се опитва да ги увери, че могат да продължат да плащат за „синьото гориво“ без да нарушават санкциите, което е последният признак, че Москва може би се опитва да намери начин да съхрани износа към региона, съобщава Bloomberg.

Европейските компании търсят начини да разберат как да продължат да купуват руски газ, след като Кремъл поиска плащанията да се извършват в рубли, а Европейската комисия (ЕК) заяви, че подобна стъпка би нарушила санкциите. Полша и България вече са лишени от газ, а крайните срокове за плащане на други държави изтичат по-късно този месец. 

Още по темата

В писмо, предоставено на Bloomberg, "Газпром" съобщава на клиентите, че нова заповед, публикувана от Кремъл на 4 май, "изяснява процедурата", заложена в първоначалния указ за плащанията в рубли.

Не е ясно дали въпросната заповед ще бъде достатъчна, за да успокои опасенията на Европейския съюз (ЕС), който заяви, че откриването на сметка в рубли и работата с централната банка ще нарушат действащите санкции.

В новата заповед се казва, че чуждестранната валута, предоставена от купувачите, трябва да бъде обменена в рубли чрез сметки в Националния клирингов център на Русия.

В писмото на "Газпром" се посочва още, че заповедта осигурява прозрачност на паричните потоци от чуждестранните купувачи и изключва възможността за участие на "трета страна" в разплащанията. Изглежда, че изложената процедура изключва централната банка, на която са наложени санкции.

Президентът Владимир Путин хвърли в смут газовите пазари и политиците, когато призова газът да се плаща в рубли. Полша и България бяха първите, които получиха прекъсване на доставките заради отказа си да се ангажират с новите условия, но няколко европейски компании продължават да търсят заобиколни пътища, търсейки насоки от Европейската комисия за това какво е позволено. ЕС издаде някои насоки на 22 април и обеща да отговори на исканията на компаниите за повече яснота.

Русия призова дружествата да открият две сметки - една в евро и една в рубли - и постанови, че плащането не се урежда, докато не пристигнат рублите. ЕС заяви, че това дава твърде големи правомощия на Москва и нарушава санкциите срещу централната банка. ЕС предлага компаниите да плащат в евро и да търсят потвърждение от руската страна, че транзакцията приключва там.

В края на април руската централна банка публикува свое разяснение на първоначалната заповед на Путин. Банката на Русия заяви, че ако чуждестранните купувачи на газ добросъвестно плащат по сметките си в чуждестранна валута, газът няма да бъде спрян, дори ако Газпромбанк не успее да конвертира тези средства в рубли, стига забавянето да не е причинено от санкции.

Отделно от това управителят Елвира Набиулина обяви, че механизмът ограничава и срока за конвертиране на еврото и долара в рубли до два работни дни в опит да се намалят опасенията на ЕС, че средствата в чуждестранна валута могат да се разглеждат като заем за централната банка.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

3
 
4
 
5
ing5rov до: cyclop
преди 1 месец
...в страната на глупацците ... те тролевите си мислят , че като дойде валякът , ше избягат да баламосват на друго място ...с нови никове / и полове/ .
3
 
4
 
4
cyclop до: Solar Power
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Точно така ще е. Ще заменим мощностите със слънчеви батерийки и вятърни мелници. И ще добавим още даже, нали всички коли ще са електромобилчета. Ако няма суровини за нови вятърни мелници, понеже желязото и некои други работи идват от РУСИЯЛОШАЛОША, може да ги правим от рециклирани ПЦР тестове, от тях има изобилие. А дотогава ще возим газ от другата страна на планетата с кораби, това е супер мега екологично. Ех че хубаво е да живееш в страната на приказките.
2
 
3
 
3
ing5rov до: Solar Power
преди 1 месец
ъхъ , той тока се въди у жицата ...
4
 
3
 
2
Solar Power до: Alex Silver
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Нищо няма да резервират вървим км пълна електрификация. До 10 години ще се чудят на лого да годават този петрол и газ :)
5
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Газпром" ликвидира възможността за използването на втората тръба на СП-2, като насочва тръбите в сухоземната част за газифициране на самата РФ. Сега Германия и да размисли, вече няма да е възможно да използва повече от половината капацитет. А като се резервират и 50% за несъществуващи доставчици, остават мижавите 25% от първоначалния капацитет, а това са около 12 млрд кубометра годишно. Морската част си остава, платена половината от умните инвеститори. Да се оправят юропейцете, да не са малки? А ако не могат, все ще се намери някой нов "художник" пак да ги оправи. Хем им е ред, хем им се пада.

Още от Европа
Кадър на деня за 5 юли