IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" ще ползва "Северен поток 2" за вътрешни нужди

От компанията уверяват, че ако Германия все пак реши да използва мощностите, износът ще може да бъде активиран, но само по едната тръба

13:44 | 05.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руският държавен газов гигант "Газпром" ще използва част от трасето на "Северен поток 2" за газоснобдяването на потребителите в северозападните руски региони, съобщава ТАСС. От компанията уверяват, че ако Германия все пак реши да използва мощностите, износът ще може да бъде активиран, но само по едната тръба при 100% натоварване.

При това положение втората тръба може да бъде използвана най-рано в началото на 2028 година, уточняват още от "Газпром". Общият капацитет на проекта е 55 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Газопроводът по дъното на Балтийско море е напълно готов, но Берлин спря процеса по сертифициране на 22 февруари, след като Русия призна независимостта на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република. Само два дни по-късно Москва започна война в Украйна.

В момента Германия получава газ от Русия изключително през "Северен поток 1". По данни на "Газпром" доставките на газ за Европа, включително и през Украйна, към 5 май се изпълняват в нормален режим и са в обем на почти 99 млн. куб. метра за денонощие. На 27 април компанията спря доставките за България и Полша, защото и двете държави отказаха да плащат за газа в рубли.

Транзитът през България не е спрян - през нашата територия преминава част от газа за Унгария и Хърватия, както и доставките за Сърбия. До дни Белград и Москва ще започнат преговори за нов дългосрочен договор за доставка на природен газ, коментира в Берлин сръбският министър Александър Вучич след срещата си с германския външен министър Аналена Бербок.

Сърбия зависи изцяло на доставките на руски природен газ, коментира държавният глава на западната ни съседка и допълни, че страната му се намира в много тежко положение на фона на санкциите срещу Русия.

По време на церемонията по началото на изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис Вучич анонсира планове за изграждане на интерконектор с гръцката газопреносна мрежа. Днес (5 май) по време на енергийна конференция в София пък беше подписан договорът за междусистемната връзка с България.

На 25 ноември 2021 година сръбският президент успя да договори с руския президент Владимир Путин удължване на договора за доставка на газ с шест месеца при предишните условия, а именно цена от 270 долара за 1000 куб. метра.

Междувременно украинският енергиен експерт Михайло Гончар коментира пред УНИАН, че решенията в "Газпром" се взимат единствено от Владимир Путин, който го използва като оръжие и шантаж за Европа. "Газовото оръжие обаче работи лошо в летния сезон. Ако това се беше случило преди началото на зимния сезон, ситуацията щеше да бъде различна", каза още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Николай Караджов
преди 1 година
В сегашната военно-политическа ситуация в Европа ми се струва все по-малко вероятно по СП 2 да потече в близките години газ за Германия. Но и германците са едни евро-предатели в отношенията си с Рашастан и Путинг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още