Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

"Газпром" увеличава доставките на газ за Европа с под 7% от началото на годината

В компанията вече виждат негативен ефект върху търсенето заради рекордните цени на суровината

"Газпром" увеличава доставките на газ за Европа с под 7% от началото на годината

Снимка: "Газпром"

В периода януари - ноември 2021 година "Газпром" е увеличил доставките на газ за Европа с 6,6% до 171,5 млрд. куб. метра, съобщават от компанията. В последните месеци компанията често е обвинявана, че не помага за задоволяване на енергийната криза, обхванала европейските държави.

Руският газов гигант обясняваше, че изпълнява своите задължения по договорите с европейските държави. Заради липсите на газ цената му достигна рекорди на европейските пазари, а прогнозите на експертите са, че това положение ще се запази и през зимните месеци, когато реално потреблението е най-високо.

В "Газпром" също започват да усещат известни проблеми, свързани с високите цени. Компанията записа рекордна печалба за деветмесечието, но преди дни ръководството коментира по време на конференция, че вече се вижда свиване на търсенето заради прекалено високата цена.

"Не смятаме, че цена от 1000 долара за 1000 куб. метра (около 90 евро за мегаватчас - б.ред.) е устойчива - вече виждаме, че тя влияе негативно на търсенето", коментира Александър Иванников, цитиран от ТАСС.

Още по темата

От отчета на "Газпром" към края на ноември е видно още, че компанията е увеличила добива на природен газ с почти 15% до 467,6 млрд. куб. метра, или 60 млрд. куб. метра. Половината от това количество е доставено на вътрешния руски пазар, за където доставките растат с почти 16 на сто.

Към края на ноември "Газпром" е доставила повече газ, отколкото през цялата 2020 година за Гърция, Северна Македония и Босна и Херцеговина, показват още данните за региона. Доставките на газ за България се увеличават с почти 44%, а за Гърция - с 12,2%.

Гърция е най-големият балкански пазар на "Газпром". През 2020 година страната е получила 3,1 млрд. куб. метра руски природен газ. България е втора с 2,3 млрд. куб. метра.

От началото на годината Сърбия получава с 85% повече газ спрямо 2020 година, посочват още от "Газпром". В края на миналата седмица сръбският президент Александър Вучич договори удължаване на действащия в момента договор за доставка на природен газ с още шест месеца. Така страната ще запази цена от 270 долара за 1000 куб. метра.

Това е доста под средната пазарна цена в Европа - преди ден природният газ се търгуваше за 1100 долара за 1000 куб. метра, или около 95 евро за мегаватчас.

Средната цена на газа на "Газпром" за Европа през 2020 година беше 143 долара за 1000 куб. метра. През третото тримесечие на тази година тя вече е над 300 долара, а очакванията са, че през следващите месеци ще се увеличава още.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
НАТО отхвърли искането на Русия да се изтегли от България и Румъния