Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

„Газпром“ запазва доставките на газ за Европа на нивата от последните години

Според компанията основният недостатък на втечнения газ е липсата на възможност за посрещне бързо търсенето по време на пиковите периоди на потребление

„Газпром“ запазва доставките на газ за Европа на нивата от последните години

Снимка: pixabay

Руската газова държавна компания „Газпром“ планира да запази газовите доставки за страни извън Общността на независимите държави (ОНД) на нивата от 2019 г., заяви ръководителят на „Газпром Експорт“ Елена Бурмистрова по време на Европейската газова конференция, цитирана от ТАСС. 

Още по темата

„През 2019 г. износът на „Газпром“ за страни извън ОНД достига 199,3 млрд. куб. м газ, включително и 382 млн. куб.м, доставени до новата дестинация, Китай“, заяви Бурмистрова, добавяйки: „Едно нещо е ясно - „Газпром“ остава най-големият износител на природен газ в Европа и в света“.

Спред нея в средносрочен план компанията очаква износът за Европа да остане в рамките на количествата, регистрирани през последните години с корекции, които са свързани с метеорологичните условия.

По думите на Бурмистрова, въпреки ръста на доставките на втечнен природен газ (LNG) за Европа, износът на газ на „Газпром“ леко се понижава спрямо нивата от 2018 г.

„Някои хора смятат, че втечненият газ е по-конкурентен от този, който се транспортира по тръбопроводи. Често може да чуете, че LNG изтласква руския газ от европейския пазар“, коментира още Бурмистрова. Тя отбеляза, че основният недостатък на втечненото синьо гориво се състои в това, че разполага с „ограничена способност да посрещне бързо търсенето по време на пиковите периоди на потребление“.

„В тази насока, за Европа, продължаваме да разчитаме на газа, пренасян по газопроводите, който ще осигури стабилност и надеждност, заедно с гъвкавостта на договорите. В този регион доставките на природен газ чрез газопроводи се просто едно по-изгодно решение“, заключи Бурмистрова.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
4
 
6
Императорът до: Императорът
преди 7 месеца
Знаем, че американците вдигат производството основно на шистов газ, но при тия цени (все пак и шистовия добив има разходи), ще им е по-изгодно просто да го оставят да си тече от находищата и да го горят в атмосферата, отколкото да го карат до тука - по-малко ще се набутат.
0
 
5
 
5
преди 7 месеца
За изтласкването: да видим при тия ниски цени кой кого ще изтласка. Някои тръгнаха да оплакват Газпром - но истината е, че ниските цени в момента работят за тях... защото в момента LNG са на минус поради несравнимо по-големите разходи: мощности за втечняване на природния газ (само тук един голям завод струва колкото един голям газопровод), енергиен разход за самото втечняване (за целта се изгаря част от самия газ), изграждане и поддържане на танкерен флот, после транспортни разходи, после изграждане на приемни мощности и разход за повторно вгазяване.

Още лятото при предния спад на цените - американците признаха с половин уста, че са продавали LNG на загуба и то повече от месец. Ами нека да продължават, Газпром дори при тия цени печели, макар и по-скромно. Да видим кой пръв ще ръждяса, както веднъж каза Марвин.
0
 
2
 
4
Императорът до: Стоян Петров
преди 7 месеца
Стоянчик - назад са по една елементарна причина, само ти можеш да я разбереш: в края на миналата година имаше огромен риск доставките през територията на крадливите хохъли да бъдат спрени за по-кратък или дълъг период, тъй като договорът им с Газпром изтичаше и не беше ясно ще се подпише ли нов и кога. Затова цяла Европа се подготви за най-лошото и набичи газ до дупка във всички хранилища, за да има запас. Е, след като бе подписан нов договор, всички предпочитат първо да излумкат резервите си, защото съхраняването на огромни количества е най-малкото икономически неефективно, когато си имаш редовни и сигурни доставки. Отделно зимата тази година - топла и нямаше пиково потребление. Няма как да е така през цялата година, защото никой няма толкова резерви и няма как да има.

и още нещо - от което ще те заболи: самата Русия е сериозен потребител на природен газ и става все по-голям, тоест вътрешният пазар е дори по-важен от външният за Газпром. Затова цената на токът в Германия е 33 евроцента, а в Русия - 7 американски цента.
0
 
4
 
3
Императорът до: zelka007
преди 7 месеца
Е, ако почнат да доставят водород от Сатурн, ще стане супер. Ще чакаме, Зелков: ще чакаме.


хахахахахахах - нали тоя водород трябва да се добие от нещо, бе? Най-изгодният метод за добив е именно от природен газ.
7
 
2
 
2
zelka007 до: Стоян Петров
преди 7 месеца
еххх ... какви времена бяха , р.овч. беше договорил триста и кусур долара цена на илядо за БГ , па си имахме и клауза там поръчл/неконсумирал/плащаш ... а сега ... патоци , течни разни молекули , спот цени , кораби ... сложнотии ...

оня ден четох , освен японците и някакъв консорциум от сименс и прочие пуснали експериментална турбина на водород и газ , и те като японците смятат , че ще има на пазара до 2025 изцяло на водород турбина ... без газчица ... та май си прав за излишните тръби ... :))) ... да видим са некой защитник на тръбните молекули какви ще ги нареди ... :)))

Още от Европа
Великобритания е пред "повратна точка" в борбата с коронавируса