IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GE подобрява офертата си за Alstom

Американците подобряват значително предложението си по отношение на работните места

15:06 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският индустриален концерн General Electric (GE) е подобрил по данни на френското правителство офертата си за енергийното подразделение на френската компания Alstom. По-специално, по отношение на работните места американският конкурент на Siemens е подобрил предложението си, твърди службата на президента в Париж, цитирана от Ройтерс.

В рамките на преговорите френският президент Франсоа Оланд се е срещнал в сряда с главния изпълнителен директор на GE Джефри Имелт. Двамата са се договорили да се създадат 1000 нови работни места във Франция в рамките на три години, съобщава източник, запознат с преговорите. 

Оланд и Имелт вече са разговаряли още в края на април за хода на преговорите. От гледна точка на държавния глава офертата на GE за 12,35 милиарда евро не е достатъчно добра. Междувременно френското правителство прие постановление, даващо му право да налага вето върху придобивания на френски компании в стратегически за страната сектори от чужди фирми. Постановлението дава право на правителството да блокира чужди придобивания в енергийния, водния, транспортния, телекомуникационния и здравния сектори. От сега нататък всяка подобна сделка ще има нужда от одобрението на Министерството на икономиката, се казва в документа.

Имелт обяви в навечерието на срещата си с Оланд пред икономическата комисия на френския парламент, че ще представи подробен план за това как GE ще увеличи броя на работните места във Франция и откриването на нови фабрики след придобиването. В допълнение, той предложи сътрудничество в областта на технологиите за железопътна сигнализация под ръководството на Alstom.

Главният изпълнителен директор на Siemens Джо Кезер и управителят на френското подразделение Кристоф дьо Местр вече изявиха готовност да пояснят офертата на германската компания. Германската група се надява до 16 юни да подаде оферта за замяна на активи, което би създало два лидера в европейската индустрия: един в енергийния бранш - около Siemens, и втори в железопътния - около Alstom.

Но пред сделката има и трудности. Според федералния антикартелен орган Европейската комисия може да погледне с подозрение към евентуална сделка между Alstom и Siemens. „Siemens/Alstom: това със сигурност, ако се случи, ще е случай, който ще бъде разгледан от комисията", заяви председателят на службата Андреас Мунд във вторник вечерта.

Мунд очаква случаят да не се разглежда в Германия, а в Брюксел. Според общото правило Европейската комисия трябва да разглежда придобивания, ако двете участващи компании заедно имат оборот от над 5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още