IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GE приключи сделката за придобиване на част от Alstom

Американската компания успешно завърши сделката, обявена за пръв път през април миналата година

17:06 | 02.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската General Electric (GE) приключи придобиването на енергийния бизнес на френската компания Alstom за 9,7 млрд. евро , след като получи последните необходими регулаторни одобрения. Така компанията успешно завърши сделката, която стана публична за пръв път през април миналата година, съобщава Financial Times.

Сделката е важен момент от трансформацията на GE под ръководството на главния изпълнителен директор Джеф Имелт. Компанията се освобождава от по-голямата част от финансовото си подразделение, което осигуряваше половината печалба на групата през последните няколко години, за да се фокусира върху индустриалните операции.

От номинална гледна точка това е най-голямото индустриално придобиване на GE досега.

„Допълващата технология, световният капацитет, наличната база и талантът на Alstom допълнително ще засилят основния ни промишлен растеж“, казва Имелт. „Отворени сме да правим бизнес и сме готови да представим едно от най-всеобхватните технологични предложения в енергийния сектор за нашите клиенти".

Придобиването се нуждаеше от регулаторно одобрение в над 20 страни и региона, включително ЕС, САЩ, Китай, Индия, Япония и Бразилия.

Офертата на GE бе първоначално приета от Alstom на цена от 12,35 млрд. евро през април миналата година, но някои условия трябваше да бъдат променени, за да спечели одобрението на френското правителство, включително чрез създаването на съвместни дружества във възобновяемата енергия, електрическата мрежа и ядрената енергия, което намали цената до 9,7 млрд. евро.

Освен това GE продаде бизнеса си за железопътна сигнализация на Alstom за около 800 млн. долара в сделка, която също приключи днес.

GE заяви, че промените не засягат „цялостната икономическа и стратегическа обосновка“ на сделката. Компанията цели съкращаване на разходите с 3 млрд. долара до петата година. Бизнесът на Alstom ще даде на GE много по-силна позиция в сферата на парните турбини, използвани във въглищните, газовите и ядрените електроцентрали и на електропреносната мрежа, както и по-голяма налична база от електроцентрали за операциите ѝ, свързани с предоставянето на услуги.

GE добави, че освен сделката с Alstom тя е започнала отделяне на кредитния си бизнес Synchrony Financial, а стратегията за отделяне от GE Capital е „по-напред от планираното“, като договорената сделка за продажба на активи е в размер на 126 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още