IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ген. Събев: Оставането на руски ракети в Сърбия е повод за безпокойство

Страната ни закъсня да направи оценка на заплахите от Русия, коментира съоснователят на Атлантическия съвет на България

20:33 | 29.10.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Развръщането руските ракетни системи на сръбска територия беше предварително планирано и обявено. Това са дивизион С-400 и една батарея системи "Панцир". Днес те вече трябва да летят обратно към Русия, както беше обявено. Няма как някоя страна да забрани такъв полет, ако той е обявен предварително като товар и местоназначение – в случая за участие в учение. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria ген. Съби Събев, съосновател на Атлантическия съвет на България.

"Ако Русия реши да остави система като С-400 в Сърбия, това би било повод за безпокойство. За системите "Панцир" беше обявено, че са поръчани от Белград и вероятно ще останат – това са 5-6 пускови установки. Русия изгражда бази с ПВО-комплекси за ограничаване на достъпа до въздушно пространство в Прибалтика, Крим и в Сирия и ако използва и Сърбия, за да разгърне там подобна база, това би предизвикало сериозно безпокойство и ще трябва да има и ответни мерки от НАТО", смята той.

Според него закупуването на 8 или 16 самолета F-16 не представлява никаква заплаха за Русия. „Освен това е право на България да се защитава. Русия се опитва да налага своето влияние на Балканите с хибридни методи и това се видя в Черна гора, Северна Македония, а и в България – имаме пример от вчера с изгонен руски дипломат, посочи Събев. "Индиректните военни заплахи, с които си служи Русия във външната си политика, нанасят повече вреда на самата нея.“

По думите на съоснователя на Атлантическия съвет на България „източният фланг на НАТО определено е уязвим" и трябва да се премине към мярка на засилено военно присъствие с разгръщане на инфраструктура на НАТО в източните съюзни държави.

Ген. Събев смята, че сръбската стратегия предизвиква почуда. „Те твърдят, че искат военен неутралитет, същевременно искат да станат членове на ЕС, имат тясно военно сътрудничество с Русия и вероятно ще искат да закупят и С-400. Ако Сърбия започне да изгражда настъпателен военен потенциал, това би предизвикало сериозни опасения в съседните страни", предупреди той.

Съби Събев смята, че е съмнително дали Сърбия има икономически потенциал да се включи в такава локална надпревара във въоръжаването.

"България трябваше да направи оценка за Русия още през 2014 г., тъй като агресивните действия на Москва доведоха до милитаризация на Крим и Черно море, което трябва да предизвиква тревоги в нашите политици. България можеше да предизвика дебат за Черноморска стратегия на НАТО и как Алиансът да отговори на тези предизвикателства", каза ген. Събев.

Той е на мнение, че Русия няма да се откаже доброволно от тези свои действия.

„Тоталното отричане на фактите се превърна в запазена марка на Москва. Ако Русия развърне средства за нападение, може и американските ракети в Европа да се върнат, прогнозира военният експерт. "Изграждането на нова система за сигурност е изключително трудно начинание. Ако Русия иска да я разруши, трябва да отчита и последиците от това действие."

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 4 години
и на фотосинтеза ако си минал , шапка ти свалям ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 4
michaelis16
преди 4 години
да и както писах на изтрития коментар че тоз трябва да бъде обесен защото тоя "генералчето" и такива като него са виновни за геноцида в България и би трябвало да са публично обесени. За китайците се дърляте че имало цензура а тука що ме цензуритате кат тва е истината ммм Тиквестори преписвачи ?!? ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 11
michaelis16
преди 4 години
да го духхатт атлантягите под вода докат изсъхне еле па шапкарина, мое пусне жена му на околовръстното да заработи некоя кинта от тръби зарад "руската заплаха" .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 47 rate down comment 7
888
преди 4 години
женерал шъби шъбев един от предателите на България - каквото и да говори все е във вреда на родината,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 42
Имхотеп
преди 4 години
Няма по-пр ости от бг м у р зилките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 41
Имхотеп
преди 4 години
Няма по-пр ости от бг м у р зилките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 30
red6
преди 4 години
То понеже едно ПВО, дето може на 500км да цели движеща мишена във въздуха (понеже е ПВО - колко изненадващо), никак не може да се пригоди да цели по наземни мишени... :D Чак ме радва колко сте наивни някои или просто сте пр0сти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 73 rate down comment 28
дядя Вова
преди 4 години
1. Това е ПВО. Не е нападателно оръжие. НЕ са ракети искандер.2. Русия защитава съюзниците си.3. САЩ, когато не им изнася не. Справка кюрдите.4. Големите ракети ще ги изтеглят, ще остане само ПВО за близко действие.5. Кога първите комунисти станаха първи натовци, казва ли ти някой, смееш ли да попиташ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 36
Solar Power
преди 4 години
България е ясна :) Газ/петрол/атомно гориво 100% от Русия. Ако кажат и спираме да работим. И всичко това заради тъпия борко ! За 10 години нищо не направи по въпроса. Вода и слънце имаме колкото пожелаеш. А аз карам изцяло на слънце. Ток + топло до края на живота ми. Всичко това ми струваше само 20 палки еднократно. Така и не разбрах защо България не иска да е самостоятелна ?!?!??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още