IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Generali планира инвестиции в придобивания за 4 млрд. евро

Главният изпълнителен директор на застрахователя си поставя цел за растеж от 6-8% годишно до 2021 г.

21:00 | 21.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на застрахователния гигант Generali Филип Доне заделя 4 млрд. евро за придобивания, докато се впуска в нов агресивен план, с който планира да се разрасне много по-бързо от големите си европейски конкуренти, коментира Financial Times.

Доне обеща в сряда, че ще увеличава печалбата на италианския застраховател с 6 до 8% годишно през следващите три години. Това е над растежа от 4%, който Generali постига през последните години.

Диапазонът е и над целите, поставени от други европейски застрахователи – Axa обеща растеж от 3 до 7%, а Allianz – 5%, макар че и двете компании ще актуализират прогнозите си следващата седмица.

В интервю за FT Доне заяви, че ще задели 3-4 млрд. евро за инвестиции в растеж – както органично, така и чрез придобивания, което ще му помогне да изпълни амбициозната си цел.

M&A целите може да са на съществуващи ил на нови пазари. „Ще обмислим всяка застрахователна компания, която ще ни помогне да заздравим пазарната си позиция в европейските страни и всяка застрахователна компания, която ще ни постави в топ 3 на нов пазар“, каза той.

Застрахователят може да засили и дейността си с управление на активи, където купува серия от специализирани компании, за да създаде т.нар. „мултибутик“. Тази година Generali купи мажоритарен дял в парижката Sycomore Asset Management, която специализира в екологични, социални и управленски инвестиции.

Доне каза още, че ще обмисли обратно изкупуване на акции само ако няма по-добър начин за използване капитала на Generali и добави, че се чувства уверен, че ще постигне целите си за растежа дори и без придобивания.

Европа, където Generali генерира по-голямата част от печалбата си, ще бъде голям източник на очаквания растеж. „Хората, които казват, че европейските пазари са достигнали пълна зрялост, грешат“, каза Доне, който посочва възможности в Централна и Източна Европа и в други части на континента. „Европа е богат част на света, който застарява. Старите хора и богатите хора са добра бизнес възможност за нас“.

По-голямата част от очаквания растеж ще дойде от оперативния бизнес на Generali, където Доне планира да намали разходите с 200 млн. евро. Той очаква да свие и лихвените разходи на компанията, намалявайки дълга ѝ.

Сред другите цели, които Generali си поставя за периода 2019-2021 г. са средна възвръщаемост по акциите от 11,5%, което е малко над тази в миналото, и коефициент на изплащане на дивиденти от 55-65 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още