Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Generali се отдалечи от рекордната миналогодишна печалба

Ниските лихвени проценти в еврозоната влияят негативно на целия бранш

Generali се отдалечи от рекордната миналогодишна печалба

Снимка: Ройтерс

Най-големият италиански застраховател Generali SpA отчете спад на печалбата с 14% в своя отчет за първото фискално тримесечие, след като не успя да задържи рекордната капиталова печалба от миналата година, съобщи Bloomberg.

Нетната печалба на третия по големина в Европа застраховател възлиза на 588 млн. евро спрямо 682 млн. евро година по-рано, съобщи в изявление оперирищата и у нас финансова компания. Резултатите не отговориха на очакванията на седем, анкетирани от Bloomberg анализатори, които прогнозираха показателят да достигне 601 млн. евро.

Генералният директор Алберто Минали обясни финансовите резултати с решението да се реализира по-ниска печалба от инвестиции.

По-рано през този месец базираният в Триест Generali назначи Филип Донет на поста главен изпълнителен директор на мястото на Марио Греко, който напусна групата, за да поеме конкурент от Цюрих.

Европейските застрахователи се борят да поддържат растеж на печалбата, но ниските лихвени проценти влияят негативно на дохода от инвестиции, а конкуренцията оказва натиск върху цените. 

Още по темата

Съотношението на платежоспособността от първа степен – индикатор за капиталовата стабилност на финансовите компании, падна до 188% от 202% през декември.

„Въпреки предизвикателната среда и силната волатилност на финансовите пазари през 2016 г. групата изпълни целите за оперативна възвръщаемост на активите от над 13%“, обяви Generali в изявление.

Акциите на застрахователната компания поевтиняха с 23% на борсата в Милано тази година, свивайки пазарната ѝ стойност до 20,5 млрд. евро. В същото време общоевропейският застрахователен индекс Stoxx Europe 600 Insurance Price Index отчита спад от 16 на сто.  

В България италианската Generali държи „Дженерали България“, а страната ни е една от общо 10-те държави, в които оперира компанията майка в региона на Централна и Източна Европа. По собствени данни Generali е пазарен лидер в Чехия и Унгария, като има присъствие и в Полша, Словения, Словакия, Хърватия, Румъния и Сърбия.  В България компанията предлага животозастраховки чрез „Дженерали Животозастраховане“ АД, което е десето по пазарен дял у нас в края на ноември 2015 г.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
С проявата на сила в Средиземноморието Ердоган отклонява вниманието от кризата