Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Георги Ганев: Моментът не е подходящ за данъчни реформи в България

С буфер в бюджета от новия дълг държавата трябва да остави повече пари в бизнеса и домакинствата, съветва икономистът

гледано: 2129   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Моментът не е подходящ за данъчни реформи в България, каквото предложение направи Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за намаление с 15% на ДДС и данък печалба. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването “Светът е бизнес” доц. Георги Ганев, програмен директор по икономически изследвания на Центъра за либерални стратегии.
Още по темата

“Да се увеличи данък доход с 15%, особено ако не се въведе необлагаем минимум, ще навреди най-сериозно на по-бедните хора, на тези с по-ниски доходи. Понижение с 5 процентни пункта на ДДС би било облекчение, ще се отрази на всички потребителски крайни цени, но не с пълните 5%”, пресметна той.

Ганев напомни, че не видяхме промяна след намаляване на ставката за ресторантите с 11 процентни пункта в цените на менютата. Той е скептичен, че част от намалението на ДДС ще отиде в по-бедните части от българското население.

Според него всяка есен започва дебат за данъчната система преди обсъждането на бюджета и е на мнение „да не се правят корекции в една работеща данъчна система, която генерира приходи в момента, необходими на държавата да действа“.

Ганев смята, че България трябва да решава по-важни теми като върховенството на закона, защото "каквато и данъчна система да въведеш, богатите няма да плащат и всичко ще падне върху средната класа за сметка на бедните". 

Той очаква кризата да е по-продължителна спрямо по-ранните прогнози. “Не знаем какво ще дойде през зимата по отношение на заболяването. Икономически последствията ще са по-дългосрочни. Важно е Бюджет 2021 да има достатъчно буфери за негативно развитие на сценариите”, посочи Ганев.

Икономистът обаче отбеляза, че е необходимо новият бюджет да е и гъвкав, тъй като “желанието да имаш буфер не трябва да е такова, че трупайки го, да се задуши възстановяването на стопанската активност”.

По думите му новият дълг на България може да изиграе ролята на буфер. Той е категоричен, че дългът от 5 милиарда лева по отношение на размера и условията по него, с които държавата пласира облигациите на международните пазари, е безпрецедентен в българската финансова история.

“Това е излизане на България като един от елитните емитенти на дълг в света, дори при този подценен от рейтинговите агенции кредитен рейтинг, посочи Георги Ганев. - Когато почти четвърт век проявяваш разум - и паричен, и фискален, накрая получаваш наградите.”

Икономистът съветва обаче покрай политическата криза парите да не бъдат изхарчени за партийни и предизборни цели. Той е категоричен те да бъдат запазени във фискалния резерв като буфер срещу неочаквани развития и това съответно да облекчи бюджета за следващата година, като остави повече пари в бизнеса и домакинствата, които да стимулират инвестициите и потреблението. 

Ганев е на мнение, че държавата може да се намеси и да облекчи социалното осигуряване, дори и временно. Той напомни, че облагането на труда по отношение на социалните осигуровки в България е най-тежко.

Вдигат ли се заплатите в някои сектори?  Как може да се увеличи потреблението? Какви са прогнозите на ЕЦБ за икономиката? Има ли обективна методология и разработка от Европейската комисия за минимална заплата в Евросъюза? Какво ще даде европейската инициатива за безусловен базов доход в социалните системи като образование и здравеопазване? Защо Зелената сделка не е добре дефинирана?
 
Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
1
 
3
serafima до: pass
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Абсолютно съм съгласна за тъпите българи и преклонението им пред Мутрата, смятаща се за ненаказуема. Освен това в България според управляващите никога не е време за реформи, а най-вече данъчни. Станишев, уж левият, заведе антуража си на семинар в Рибарица и в понеделник обяви, че от 2008 г. въвежда плосък данът от 10%. Невежото население се впечатли от тази "милостива лява" политика, а тя е чисто дясна. Нито имаше дискусия, нито станишев некадърникът каза нещо повече - той си е признавал, че няма потенциал за премиер и затова назначи Орешарски.
Питам защо адептите на плоския данък в БГ не коментират въпроси като: (1) Защо нашите млади (и не само) хора емигрират в страни с най-високо прогресивно данъчно облагане? Защо богатите страни не въвеждат този толкова "подходящ" плосък данък, като знаят за него. Той е създаден от икономисти в САЩ. В Швеция например не може да се отрече традиционната социална политика, а въобще не мислят за него. (3) Защо точно държавите с високо прогресивно данъчно облагане са най-богати? И обратно - десетината страни в света, които прилагат плоския данък, са сред най-бедните? (4) С какво спечели страната ни като данъчни приходи с плоския данък? (5) Ще отрекат ли разбиращите, че този данък е от пакета на едрия бизнес, който си накупува удобно законодателство в полза на своя бизнес и РАХАТ? (6) Защо не се поднесат данни (има такива в МФ) как нискодоходните хора са относително много повече натоварени данъчно в сравнение с едрия бизнес (олигарсите) и още неподпуканите досегашни авери на Борисов и правителството? Защото бащицата прави непрекъснато такива изпълнения. Толкова е елементарно и плитко скроено, та не ми се повече пише. Мислете, хора.
Другата гавра е намаляването на иначе високия ДДС сред ддругите страни в ЕС за сектори, които се примолят на Бащицата - без логика, без мисъл, вадейки пари от държавния бюджет, дори не от неговото чекмедже - където пак парите са наши.
3
 
3
 
2
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
То в БГ-то никога не е подходящ момента за реформи. Данъчната ни система в момента товари бедните за сметка на богатите, и така вече над 10г. Ясно е, че богатите не искат да оптравят данъчната система, поне да я направят като в ЕС, с необлагаем минимален доход, с ниско ДДС за харан и лекарства ... Ама за тъпите българи такива неща няма, няма и да има, да плащат, щото Бойко за шкафчето с евро мислите ли че плаща нещо?
4
 
5
 
1
преди 4 седмици
Така е. Нещо, което работи - не се пипа. Трябва да се възстанови ДДС на 20 процента за секторите, за които беше намалено. Вижда се, че полза няма.

Още от Европа
ЕС даде 23 млрд. евро за намаляване на емисиите СО2 в трети страни през 2019 г.