IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ганев: Моментът не е подходящ за данъчни реформи в България

С буфер в бюджета от новия дълг държавата трябва да остави повече пари в бизнеса и домакинствата, съветва икономистът

15:42 | 29.09.20 г. 3
Георги Ганев: Моментът не е подходящ за данъчни реформи в България

“Да се увеличи данък доход с 15%, особено ако не се въведе необлагаем минимум, ще навреди най-сериозно на по-бедните хора, на тези с по-ниски доходи. Понижение с 5 процентни пункта на ДДС би било облекчение, ще се отрази на всички потребителски крайни цени, но не с пълните 5%”, пресметна той.

Ганев напомни, че не видяхме промяна след намаляване на ставката за ресторантите с 11 процентни пункта в цените на менютата. Той е скептичен, че част от намалението на ДДС ще отиде в по-бедните части от българското население.

Според него всяка есен започва дебат за данъчната система преди обсъждането на бюджета и е на мнение „да не се правят корекции в една работеща данъчна система, която генерира приходи в момента, необходими на държавата да действа“.

Ганев смята, че България трябва да решава по-важни теми като върховенството на закона, защото "каквато и данъчна система да въведеш, богатите няма да плащат и всичко ще падне върху средната класа за сметка на бедните". 

Той очаква кризата да е по-продължителна спрямо по-ранните прогнози. “Не знаем какво ще дойде през зимата по отношение на заболяването. Икономически последствията ще са по-дългосрочни. Важно е Бюджет 2021 да има достатъчно буфери за негативно развитие на сценариите”, посочи Ганев.

Икономистът обаче отбеляза, че е необходимо новият бюджет да е и гъвкав, тъй като “желанието да имаш буфер не трябва да е такова, че трупайки го, да се задуши възстановяването на стопанската активност”.

По думите му новият дълг на България може да изиграе ролята на буфер. Той е категоричен, че дългът от 5 милиарда лева по отношение на размера и условията по него, с които държавата пласира облигациите на международните пазари, е безпрецедентен в българската финансова история.

“Това е излизане на България като един от елитните емитенти на дълг в света, дори при този подценен от рейтинговите агенции кредитен рейтинг, посочи Георги Ганев. - Когато почти четвърт век проявяваш разум - и паричен, и фискален, накрая получаваш наградите.”

Икономистът съветва обаче покрай политическата криза парите да не бъдат изхарчени за партийни и предизборни цели. Той е категоричен те да бъдат запазени във фискалния резерв като буфер срещу неочаквани развития и това съответно да облекчи бюджета за следващата година, като остави повече пари в бизнеса и домакинствата, които да стимулират инвестициите и потреблението. 

Ганев е на мнение, че държавата може да се намеси и да облекчи социалното осигуряване, дори и временно. Той напомни, че облагането на труда по отношение на социалните осигуровки в България е най-тежко.

Вдигат ли се заплатите в някои сектори?  Как може да се увеличи потреблението? Какви са прогнозите на ЕЦБ за икономиката? Има ли обективна методология и разработка от Европейската комисия за минимална заплата в Евросъюза? Какво ще даде европейската инициатива за безусловен базов доход в социалните системи като образование и здравеопазване? Защо Зелената сделка не е добре дефинирана?
 
Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Абсолютно съм съгласна за тъпите българи и преклонението им пред Мутрата, смятаща се за ненаказуема. Освен това в България според управляващите никога не е време за реформи, а най-вече данъчни. Станишев, уж левият, заведе антуража си на семинар в Рибарица и в понеделник обяви, че от 2008 г. въвежда плосък данът от 10%. Невежото население се впечатли от тази "милостива лява" политика, а тя е чисто дясна. Нито имаше дискусия, нито станишев некадърникът каза нещо повече - той си е признавал, че няма потенциал за премиер и затова назначи Орешарски. Питам защо адептите на плоския данък в БГ не коментират въпроси като: (1) Защо нашите млади (и не само) хора емигрират в страни с най-високо прогресивно данъчно облагане? Защо богатите страни не въвеждат този толкова "подходящ" плосък данък, като знаят за него. Той е създаден от икономисти в САЩ. В Швеция например не може да се отрече традиционната социална политика, а въобще не мислят за него. (3) Защо точно държавите с високо прогресивно данъчно облагане са най-богати? И обратно - десетината страни в света, които прилагат плоския данък, са сред най-бедните? (4) С какво спечели страната ни като данъчни приходи с плоския данък? (5) Ще отрекат ли разбиращите, че този данък е от пакета на едрия бизнес, който си накупува удобно законодателство в полза на своя бизнес и РАХАТ? (6) Защо не се поднесат данни (има такива в МФ) как нискодоходните хора са относително много повече натоварени данъчно в сравнение с едрия бизнес (олигарсите) и още неподпуканите досегашни авери на Борисов и правителството? Защото бащицата прави непрекъснато такива изпълнения. Толкова е елементарно и плитко скроено, та не ми се повече пише. Мислете, хора. Другата гавра е намаляването на иначе високия ДДС сред ддругите страни в ЕС за сектори, които се примолят на Бащицата - без логика, без мисъл, вадейки пари от държавния бюджет, дори не от неговото чекмедже - където пак парите са наши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
pass
преди 3 години
То в БГ-то никога не е подходящ момента за реформи. Данъчната ни система в момента товари бедните за сметка на богатите, и така вече над 10г. Ясно е, че богатите не искат да оптравят данъчната система, поне да я направят като в ЕС, с необлагаем минимален доход, с ниско ДДС за харан и лекарства ... Ама за тъпите българи такива неща няма, няма и да има, да плащат, щото Бойко за шкафчето с евро мислите ли че плаща нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
melon
преди 3 години
Така е. Нещо, което работи - не се пипа. Трябва да се възстанови ДДС на 20 процента за секторите, за които беше намалено. Вижда се, че полза няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още