IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия – нация на акционерите?

Само през миналата година още над 250 000 граждани на федералната република са придобили акции

15:50 | 06.03.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки сътресенията на фондовите пазари все повече инвеститори на дребно в Германия се осмеляват да се доверят на борсата. Броят на акционерите и собствениците на дялове в акционерни фондове е нараснал средно с около 250 000 през 2018 г., както обяви Германският институт за акциите (DAI), който се финансира от най-големите компании на DAX.

Общо около 10,3 милиона граждани на възраст над 14 години притежават дялове в компании или фондове за дялово участие. „Това означава, че броят на акционерите е най-висок от 2007 г. насам", обясни изпълнителният директор на DAI Кристин Бортенленгер. Една от причините за увеличението са вероятно трайно ниските лихвени проценти. Класическите форми на спестяване почти не носят доходност. 

Близо всеки шести германски гражданин е инвестирал в акции под една или друга форма през миналата година. Инвеститорите са заинтересовани предимно от дялове на фондовете, броят на собствениците се увеличи със 617 хиляди. От друга страна, броят на преките акционери е намалял с 373 000 до малко над 4,5 милиона, пише в свой материал Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Въпреки това борсовата 2018 г. донесе малко радост на инвеститорите. От средата на юни се отчитаха спадове. Като цяло водещият германски индекс Dax загуби повече от 18%, с което 2018 г. представлява най-губещата година от международната финансова криза през 2008 г. насам. Данните от DAI не дават никаква информация за това как този спад влияе на поведението на частните инвеститори.

Въпреки четвъртия пореден ръст броят на акционерите е все още далече от този по време на борсовата еуфория в началото на века. През 2001 г. в Германия имаше почти 12 млн. акционера. Пукането на балона на „новата икономика“ изплаши много от малките акционери.

Дали германците сега са напът да се превърнат в нация на акционерите, все още не е напълно ясно. Паричните средства и депозитите в банките, като разплащателни сметки, спестовни сметки или срочни сметки, все още са много популярни сред населението. И това, въпреки че банките предлагат оскъдни лихвени проценти. В крайна сметка спестителите губят пари, когато инфлацията се повишава. Предимството от гледна точка на потребителите: при необходимост средствата могат да се преместят бързо. Според германската централна банка към края на септември 2018 г. 245 млрд. евро са били в банкови депозити или са държани в брой в Германия, а през третото тримесечие са били добавени още 31,5 млрд. евро.

Почти толкова високо в скалата на популярността на частните домакинства са и застраховките „Живот“ и други застраховки. Въпреки това повече средства са инвестирани в акции. По данни на Бундесбанк от второто тримесечие акциите и правата за акции се оценяват на 643,8 млрд. евро (предходно тримесечие: 629,0 млрд. евро). В допълнение 595,7 (спрямо 586,3) милиарда евро са постъпили в инвестиционни фондове.

От DAI са оптимисти, че „възходящата тенденция от последните години засяга всички слоеве от населението и че дори по-младите се интересуват повече от акции“. Тези, които поставят по-силен акцент върху акциите и фондовете за дялово участие, постигат по-висока възвращаемост в дългосрочен план и по този начин могат по-лесно да осигурят старините, поясняват от DAI. Организацията представлява интересите на акционерни дружества, банки, фондови борси и инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Бягат от територията:1. Защото няма работа.2. Няма заводи - които да търсят умни хора.Няма пари - няма раждаемост.Но Тикво-Рапона с природната си интелигентност не може да прилъже свестен инвеститор!Що тия като влагат - и искат.Ако си от Софето, каква ти демографска криза !?Селянин до гражданина, гражданин до селянина = н'еа празно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Minka
преди 5 години
И според теб, кой щеше да работи в завода на Фолксваген? Емигрантите щяха да се върнат, щото Тато 2 им обещава светло бъдеще ли? Проблемите с демографията тепърва ще се усещат и ще са болезнени. "Пенции" след 20 години откъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
studioaa
преди 5 години
Според мен гореизложените данни разкриват нещо важно и това не е някакъв си имагинерен просперитет както намеква статията. Мисля, че е нужно да си припомним баснята за момчето лъскач на обувки, което се изявява като акционер на нюйоркската фондова борса през 1929г. Няма по-красноречиво доказателство за балон от това толкото много дребни акционери да вложили парите си в акции на борсата - няма нито един случаи в историята когато това да е завършило със щастлив край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Германия нация на акционерите? Ъмчи да, знаят къде да си влагат парите.Тикво-Рапона изпусна нов завод на Фолксваген - убега у Србско!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още