IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия дава 2,4 млрд. евро обезщетения за ранното затваряне на ядрени централи

Шведската Vatenfall ще получи 1,42 млрд. евро от германското правителство, след като оттегли исковете си срещу затварянето на реактори

15:53 | 05.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Четири компании, предлагащи комунални услуги в Германия, ще получат общо 2,4 млрд. евро обезщетение за предсрочно затваряне на ядрените централи в страната, съобщава АР.

Германия трябва да затвори всички свои ядрени реактори до края на 2022 година. Това означава, че шест централи ще бъдат изведени от експлоатация предсрочно.

Някои от компаниите, предлагащи комунални услуги, заведоха дела срещу тези планове на правителството, защото губят направените инвестиции, както и за пропуснатите ползи.

Най-голям дял от обезщетението, одобрено от германските власти, се пада на шведската Vatenfall - 1,425 млрд. евро. RWE, E/On и EnBW ще си поделят останалите около 1 млрд. евро. В замяна четирите компании ще се откажат от претенциите си и ще оттеглят своите съдебни искове.

Сделката трябва да получи одобрението и на бордовете на компаниите, посочва още АР.

Отпускането на средствата ще бъде прегледано и от Европейската комисия (ЕК), за да бъде оценено дали е в съзвучие с правилата за отпускане на държавна помощ. В момента Брюксел анализира аналогично споразумение, но за въглищните централи в страната. Един от получателите на обезщетение за закрити въглищни мощности е RWE. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
и кат закрият , ше го запретнат ... световен износител , ама друг път ... ше изнасят мурафети вече , расли на слънчева енергия ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
те закриват ние ще строим (или ще се правим че ще строим) ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още