IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е основната цел на руската дезинформация в ЕС

Кремъл се опитва да обрисува Германия като държава, която е водена от „нерационална русофобия“, посочва регулаторът на ЕС за борба с дезинформацията EUvsDisinfo

17:28 | 09.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия е основната цел на руските кампании за дезинформация в Европейския съюз. Това показва доклад, публикуван на фона на влошените отношения между Берлин и Москва заради опита за отравяне на опозиционера Алексей Навални.

Регулаторът на ЕС за борба с дезинформацията EUvsDisinfo посочва в своя текст, че са документирани 700 случая на публикувани умишлено неверни или подвеждащи новини, които целят разпространението на дезинформация за Германия, откакто се изготвя базата данни от 2015 г., съобщава Ройтерс.

За сравнение, във Франция случаите са 300, над 170 за Италия и 40 за Испания, посочва регулаторът, който бе създаден след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

„Германия е посочена като основна цел на руските усилия за дезинформация сред европейските държави членки“, посочва организацията.

От EUvsDisinfo казват, че Кремъл се опитва да обрисува Германия като държава, която е водена от „нерационална русофобия“, за да отклони вниманието от нарушенията на човешките права и международните закони в Русия.

Подходът на Москва иска да създаде несигурност, да посее раздор, да даде на руските власти възможност за действия, се казва в доклада. „Подвеждащият език на Кремъл използва ангажимента на Европа и Германия за диалог“, се подчертава в доклада.

Германия бе една от страните, които настояваха за още санкции срещу Русия заради случая на Навални, който бе лекуван от отравяне с новичок в Германия. Въпреки това страната отказа да обвърже исканите ограничения с проекта „Северен поток 2“, който ще увеличи доставките на руски газ за най-голямата европейска икономика.

Миналия месец ЕС прие да вкара в черния си списък четирима високопоставени руски държавни представители заради събитията около Навални, с което разшири икономическите си санкции срещу Москва заради анексирането на Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

От EUvsDisinfo посочват, че Русия описва Германия като подстрекател на новите санкции, които последваха посещението на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурност Жозеп Борел в Москва през февруари.

Въпреки че призова за освобождаването на Навални от затвора, Борел също така подчерта нуждата за диалог и сътрудничество между ЕС и Русия в области като климатичните промени и иранското ядрено споразумение. Но по време на посещението на Борел Москва изгони четирима европейски дипломати, включително един от Германия.

Очаква се европейските лидери да обсъдят следващите си стъпки в отношенията с Москва по време на среща на върха на 25-26 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Пълни глупости. Германия е най сериозния съюзник на Русия в цял свят. Путин и Меркел са стари аверчета. Двамата имат сериозна заслуга за оцеляването и разширяването на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още