IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е предоставила над 50% от държавната помощ в ЕС за справяне с вируса

ЕК предупреждава, че разликите в отпуснатата помощ от отделните страни членки са повод за безпокойство и може да изкривят пазарите

16:20 | 18.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейският съюз съобщи, че Германия е предоставила над половината от държавната помощ за COVID-19 на стойност 1,95 трлн. евро (2,1 трлн. долара), одобрена от регулаторите на съюза, предава Bloomberg.

Това е знак, че най-голямата икономика в блока далеч изпреварва по-бедните страни в разходите си в подкрепа на националните компании, за да преодолеят пандемията.

Говорителката на ЕС Ариана Подеста заяви, че държавната помощ е „най-добрият индикатор“, тъй като много страни не дават общите бюджети на субсидиите, които планират да предоставят, а други може да увеличат първоначалните бюджети. Помощта включва директни грантове, както и гарантиране на кредити и субсидирани кредити.

„Има огромни разлики в количествата държавна помощ, предоставена от страните членки, изглежда това е свързано с фискалното поле, което имат, както и със съответните размери на икономиките им“, заяви Подеста на пресконференция в понеделник. Цифрите включват и данни от Великобритания, която все още трябва да се съобразява с правилата на ЕС, въпреки че напусна блока по-рано тази година. Германия Германия

Данните за държавната помощ са публикувани след многократни предупреждения от еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, че разликите в пакетите от помощи на страните членки за справяне с последиците от коронавируса са повод за безпокойство и може да изкривят пазарите.

Европейската комисия ще предложи създаването на инструмент за рекапитализиране на компании в ЕС в рамките на план за възстановяване на 27 май. Целта е да се възстановят равните правила на играта между страни членки с големи финансови възможности като Германия, които заляха компаниите си с държавна помощ, и други, като затъналата в дългове Италия, които не могат да отговорят на подобна разходна мощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още