Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германия е предоставила над 50% от държавната помощ в ЕС за справяне с вируса

ЕК предупреждава, че разликите в отпуснатата помощ от отделните страни членки са повод за безпокойство и може да изкривят пазарите

Германия е предоставила над 50% от държавната помощ в ЕС за справяне с вируса

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейският съюз съобщи, че Германия е предоставила над половината от държавната помощ за COVID-19 на стойност 1,95 трлн. евро (2,1 трлн. долара), одобрена от регулаторите на съюза, предава Bloomberg.

Това е знак, че най-голямата икономика в блока далеч изпреварва по-бедните страни в разходите си в подкрепа на националните компании, за да преодолеят пандемията.

Още по темата

Говорителката на ЕС Ариана Подеста заяви, че държавната помощ е „най-добрият индикатор“, тъй като много страни не дават общите бюджети на субсидиите, които планират да предоставят, а други може да увеличат първоначалните бюджети. Помощта включва директни грантове, както и гарантиране на кредити и субсидирани кредити.

„Има огромни разлики в количествата държавна помощ, предоставена от страните членки, изглежда това е свързано с фискалното поле, което имат, както и със съответните размери на икономиките им“, заяви Подеста на пресконференция в понеделник. Цифрите включват и данни от Великобритания, която все още трябва да се съобразява с правилата на ЕС, въпреки че напусна блока по-рано тази година.

Данните за държавната помощ са публикувани след многократни предупреждения от еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, че разликите в пакетите от помощи на страните членки за справяне с последиците от коронавируса са повод за безпокойство и може да изкривят пазарите.

Европейската комисия ще предложи създаването на инструмент за рекапитализиране на компании в ЕС в рамките на план за възстановяване на 27 май. Целта е да се възстановят равните правила на играта между страни членки с големи финансови възможности като Германия, които заляха компаниите си с държавна помощ, и други, като затъналата в дългове Италия, които не могат да отговорят на подобна разходна мощ.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Commerzbank ускорява силно закриването на клонове