Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германия е приела почти 10 000 бежанци през последните 4 години

Вторият по големина домакин - Франция, е приела двойно по-малко бежанци по линия на сделката с Турция

Германия е приела почти 10 000 бежанци през последните 4 години

Сирийски бежанци до границата на Турция с Гърция. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Като част от Пакта за бежанци между ЕС и Турция Германия е приела около 10 000 мигранти от турски бежански лагери само за последните четири години. Германия е приютила най-много мигранти в сравнение със страните от ЕС съгласно споразумението, съобщава Die Welt (в изданието си от сряда). Вестникът се позовава на отговор от Федералното министерство на вътрешните работи на искане за коментар от FDP.

Според данни на Европейската комисия общо 26 835 мигранти са били доведени в Европа по споразумението между ЕС и Турция между 4 април 2016 г. и 16 март 2020 г. - включително 9967 в Германия. Това е повече от два пъти повече от бройката във Франция, която е на второ място сред приемащите страни.

Още по темата

Турция прие около 3,6 милиона бежанци от Сирия. В рамките на пакт за бежанците с ЕС през 2016 г. страната се съгласи да се справи с нелегалната миграция. Споразумението предвижда също така ЕС да изпраща обратно бежанци и мигранти, които идват нелегално през Турция на гръцките острови. В замяна ЕС редовно приема сирийци от Турция.

Според статията на Die Welt Нидерландия е приела 4571 души, Финландия - 1964 г., Швеция - 1940 г. а Испания - 766 г. Австрия, Хърватия, Италия, Литва, Люксембург и Португалия са участвали с квоти в ниския трицифрен диапазон. Кипър, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Полша, Румъния и Словакия не са приели нито един бежанец след сделката между ЕС и Турция.

"Всяка държава членка взема свое собствено решение за приемането на бежанци според декларацията между ЕС и Турция", цитиран е говорител на Федералното министерство на вътрешните работи. От гледна точка на федералното правителство договорката е „все още необходим и важен инструмент за миграционно сътрудничество между ЕС и Турция".

Споразумението е допринесло за това броят на незаконните преминавания, особено на морската граница, да намалее значително".

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 11 месеца
толкова много, не разбрах хвалят ли се или се оплакват. Баба Меркел какво ще прави сега?
0
 
1
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Къде сме ние.....?

Още от Европа
След два дни на ръстове европейските борси са на червено