IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е в плен на жп стачка

Синдикатите настояват за повишение на заплатите на 160 000 служители със 7,5 на сто

09:48 | 10.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Обявената през уикенда стачка на служителите на германската държавна жп компания  засягат Deutsche Bahn много по-тежко, отколкото се очакваше. Свиканата от синдиката EVG  предупредителна стачка причини съществени затруднения в транспортната система на страната.

В ранната сутрин на понеделник много служители спряха да работят. На много места заместниците им дори не са стигнали до работните си места. Резултатът: Deutsche Bahn трябваще да анулира повечето от своите влакови връзки в местния, регионалния и междуградския транспорт. Градската железница в Мюнхен, Франкфурт на Майн и Берлин също почти не се движи.

„Поради стачни действия на EVG има масови увреждания в трафика на дълги разстояния", каза Deutsche Bahn. „В момента транспортът на дълги разстояния е преустановен до поне 9:00 часа (местно време". До този момент следва да приключи стачката и служителите да започнат отново работа. Ще отнеме известно време, докато железопътният трафик не започне отново да функционира по план. 

Преговорите между Deutsche Bahn и синдикатите, които настояват за повишение на заплатите на 160 000 служители със 7,5 на сто, приключиха без споразумение през уикенда. "Работодателят представи предложения, които не отговарят на исканията на нашите членове", заяви преговарящата от синдиката на железничарите Регина Руш-Цаймба.

Deutsche Bahn пък обяви в комюнике, че стачката е "напълно безполезна, защото предложенията на компанията са атрактивни и отговарят на основните искания".

За да намали въздействието на стачката над железопътния превоз на пътници, компанията прие в знак на добра воля нови правила: „За тези, които пътуват с бюджетни билети, валидни в понеделник, се предлагат дневни връзки, а билетите могат да се използват гъвкаво и във вторник".

DB стреми да компенсира засегнатите пътници с разширени правила: „Всички билети ще останат валидни до неделя, 16 декември", потвърди говорителят на компанията сутринта. Билетите и резервациите ще бъдат възстановени безплатно, ако планираното пътуване не е възможно, както е било планирано.

В рамките на регионалния трафик стачните действия се съсредоточават върху двете федерални провинции Бавария и Северен Рейн-Вестфалия. В Бавария освен  трафикът на дълги разстояния отпадат и всички регионални влакови връзки. Едва от 9.00 часа ще се задвижат първите влакове. В Северен Рейн-Вестфалия, най-гъсто населената федерална провинция, регионалният трафик е силно "засегнат", съобщи железопътната компания.

Затрудненията в жп транспорта ще затруднят хиляди германци, които всекидневно пътуват до работата си, да пристигнат навреме на работното си място. ЖП компанията призова всички клиенти да отложат „планираните пътувания за вторник“.

Стотици хиляди хора са засегнати от последствията от предупредителната стачка. Според DB ежедневно с влакове пътуват 12,7 милиона жители. По-голямата част от тях се падат на местния и регионалния транспорт. Броят на хората, засегнати от анулирането на влаковете при трафика на дълги разстояния, вероятно ще бъде в петцифрения диапазон.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още